Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons ceturtdien sacīja, ka viņš novembra sākumā izklāstīs ilgi gaidītās prasības reformām Eiropas Savienībā (ES).

Prasības tiks aprakstītas vēstulē Eiropadomes priekšsēdētājam Donaldam Tuskam pirms decembrī plānotajām diskusijām ar citiem Eiropas līderiem.

Pēc sarunām ar Eiropas Komisijas priekšsēdētāju Žanu Klodu Junkeru Briselē Kamerons sacīja, ka pārrunas pirms referenduma, kas plānots līdz 2017.gada beigām, norit labi. "Gaita tagad paātrināsies, un es atkal noteikšu četras galvenās jomas, kurās mums vajadzīgas pārmaiņas, novembra sākumā izklāstot, kas ir šīs pārmaiņas," teica Kamerons. "Tā mēs paātrināsim gaitu un paātrināsim pārrunas, gaidot decembra padomi."

Viņš izteica pārliecību, ka viņam izdosies panākt Lielbritānijai vēlamus nosacījums. "Mēs varam labot tās lietas, kas jālabo, un esmu pārliecināts, ka šis process iet labi un labi progresē," teica Lielbritānijas premjers.

Līdz šim Kamerons tikai izteicies, ka prasības skars četras vispārējas jomas: iespēju atteikties no centieniem veidot arvien ciešāku savienību, ekonomisko konkurētspēju, eirozonā neietilpstošo valstu aizsardzību un sociālo garantiju ierobežošanu imigrantiem no citām ES valstīm Lielbritānijā.

Britu amatpersona pavēstīja, ka Kamerona vēstule Tuskam, kurā prasības būs pilnībā izklāstītas, būs publiski pieejama. Apvienotās Karalistes premjerministrs par savām prasībām runāja arī ceturtdienas samitā. Viņš īsi pastāstīja par saviem plāniem, bet viņa kolēģi "tālāk neiesaistījās", teica avots ES.

Tusks preses konferencē pēc samita sacīja, ka viņš ES līderiem pastāstījis par diskusijām, kuras viņam bijušas ar Lielbritāniju dažos pēdējos mēnešos. "Mēs apsveicām premjerministra Kamerona apņemšanos rakstiski izklāstīt Apvienotās Karalistes īpašās bažas līdz novembra sākumam," teica Tusks.

Stāvot kopā ar Tusku, Junkers atzina, ka abiem bijušas "pieklājīgas, konstruktīvas tikšanās ar Kameronu."

Par Kamerona atteikšanos pilnībā izklāstīt prasības, lai arī tehniskās sarunas tika sāktas jau jūnijā, arvien pieaugusi neapmierinātība.

ES diplomāti šonedēļ norādīja, ka, ja Kamerons neiepazīstinās ar savām prasībām līdz novembra sākumam, diskusijas no decembra samita būs jāpārceļ uz marta samitu. "Mums ir vajadzīga skaidrība, ko mēs apspriedīsim nākamajos dažos mēnešos," ceturtdien teica Eiropas Parlamenta prezidents Martins Šulcs.

Beļģijas premjerministrs Šarls Mišels atgādināja, ka ES līderi vairākkārt lūguši sīkāku informāciju, lai pārrunas varētu sākties, piebilstot: "es joprojām nezinu, ko Kamerona kungs vēlas un cer."

Junkers trešdien izteicās, ka "priekš tango vajadzīgi divi" un aicināja Lielbritāniju skaidri darīt zināmus savus plānus.

Kamerons joprojām nav noteicis referenduma datumu. Kāda ES amatpersona sacīja, ka sagaida to 2016.gada oktobrī. Tiek uzskatīts, ka premjerministrs nevēlas savas prasības atklāt pārāk ātri, lai tās neiznīcinātu Lielbritānijas eiroskeptiķi. Vienlaikus viņš centies noskaidrot, vai mērķi Eiropā ir sasniedzami.

Patlaban jau pagājuši divarpus gadi kopš Kamerons paziņoja par savu plānu panākt izmaiņas ES un tad organizēt referendumu par Apvienotās Karalistes palikšanu vai izstāšanos no bloka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!