Foto: stock.xchng

Kanāda pirmdien likusi atstāt valsti Venecuēlas vēstniekam un pilnvarotajam lietvedim, tādējādi reaģējot uz līdzīgo Karakasas soli pret kanādiešu vēstniecības vadītāju.

Kanādas ārlietu ministre Kristja Frīlande paziņojusi, ka abi venecuēliešu diplomāti pasludināti par "persona non grata".

Viņa pavēstīja, ka vēstnieku Vilmeru Omaru Barrientosu jau iepriekš Karakasa ir atsaukusi, tādējādi protestējot pret Kanādas sankcijām, kurām pakļautas venecuēliešu amatpersonas, kas iesaistītas korupcijā un cilvēktiesību pārkāpumos.

Savukārt Venecuēla jau sestdien paziņoja, ka valsti jāatstāj Kanādas vēstniecības pilnvarotajam lietvedim Kreigam Kovalikam, kā arī Brazīlijas vēstniekam Rujam Pereiram.

Autoritārā prezidenta Nikolasa Maduro režīms paziņojis, ka Kovaliks "pastāvīgi rupji un aizvainojoši iejaucies Venecuēlas iekšējās lietās".

Savukārt Pereira izraidīts kā "neleģitīmās" Brazīlijas valdības pārstāvis. Tas atspoguļo Karakasas nostāju pret pašreizējo konservatīvo prezidentu Mišelu Temeru, kas nomainīja no amata atcelto kreisi noskaņoto valsts galvu Dilmu Rusefu.

Piektdien Kanāda paziņoja par jaunām sankcijām pret Maduro un viņa režīma pārstāvjiem, kuri tiek vainoti korupcijā un cilvēktiesību pārkāpumos.

Frīlande norādīja, ka Karakasas izturēšanās pret Kovaliku "ir tipiska Maduro režīmam, kas pastāvīgi traucējis centieniem atjaunot demokrātiju un palīdzēt venecuēliešu tautai".

Viņa piebilda, ka Kanādas valdība mierīgi nenoraudzīsies, kā "Venecuēla atņem savai tautai tās fundamentālās demokrātijas un cilvēktiesības un liedz tai elementāro humāno palīdzību".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!