Foto: Reuters/Scanpix
Kanāda neatsakās no 25 tūkstošu sīriešu bēgļu uzņemšanas, bet atliek tās termiņu no šī gada beigām līdz nākamā gada februārim, paziņojusi premjerministra Džastina Trido valdība.

Trido vadītās Liberālās partijas valdība, kas bija solījusi jau šogad uzņemt šo bēgļu skaitu no nometnēm Turcijā, Jordānijā un Libānā, tagad pavēstīja, ka 10 tūkstoši no viņiem ieradīsies šogad, bet pārējie 15 tūkstoši – janvārī un februārī.

Par termiņa atlikšanu paziņots pēc tam, kad 13.novembra Parīzes terorakti, kurus sarīkoja ar Sīriju saistīti džihādisti, ir pastiprinājuši bažas Eiropā un Ziemeļamerikā, ka džihādisti varētu ierasties kopā ar migrantu un bēgļu masām, lai dotu triecienus vēlāk.

Nesen veiktā Kanādas sabiedriskās domas aptaujā 54% respondentu bija pret Trido plānoto paātrināto sīriešu bēgļu uzņemšanu un atbalstīja tās palēnināšanu, lai novērstu iespējamas drošības kļūmes.

"Kanādieši ir pateikuši – izdariet to pareizi un, ja tam vajadzīgs nedaudz vairāk laika, tad izmantojiet šo laiku. Un mēs pēc būtības tieši to grasāmies darīt," preses konferencē sacīja imigrācijas ministrs Džons Makalems. Ministrs piebilda, ka pašvaldībām, kur bēgļi tiks izmitināti, arī vajag vairāk laika, lai sagatavotos viņu uzņemšanai.

Visi 25 tūkstoši bēgļu līdz 31. decembrim tiks identificēti no sarakstiem, kurus sagatavojusi ANO bēgļu aģentūra un Turcijas valdība, un tiks uzaicināti pieteikties izmitināšanai Kanādā.

Kanādas amatpersonas ir paziņojušas, ka valsts uzņems veselas bēgļu ģimenes, kā arī vientuļas sievietes un bērnus, bet atraidīs par drošības risku uzskatāmus pilngadīgus vīriešus, kurus nepavada tuvinieki. Vienīgais izņēmums varētu būt geji, kuriem dzimtenē draud vajāšana.

Trido valdība ir centusies pārliecināt ASV administrāciju, ka Kanādas plānotā sīriešu bēgļu uzņemšana ir droša. ASV prezidents Baraks Obama jau ir saskāries ar pretestību viņa plānam nākamgad izmitināt ASV 10 tūkstošus bēgļu.

Ir gaidāms, ka pirmā lidmašīna ar bēgļiem dosies uz Kanādu decembra sākumā, bet precīzs datums vēl nav noteikts.

Kanāda katru gadu uzņem vidēji 250 tūkstošus bēgļu no visas pasaules.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!