Foto: Reuters/Scanpix

Trešdienas rītā sprādzienā savā kabinetā gāja bojā viens no publiski zināmākajiem Ukrainas prokremlisko kaujinieku komandieriem Mihails Tolstihs ar segvārdu Givi.

Līdz ar pērnā gada oktobrī sprādzienā liftā Doņeckā nogalināto kaujinieku Arsēniju Pavlovu jeb Motorolu, Tolstihs bija viens no medijos biežāk pārstāvētajiem separātistu "republikas varoņiem".

Givi bija zināms ar savu nežēlīgo izturēšanos pret ukraiņu gūstekņiem un pats saviem padotajiem, kuri ne reizi vien sūdzējušies par spīdzināšanas praksi viņam pakļautajā "Somali" bataljonā, norāda "Radio Svoboda".

Ukrainā pret Tolstihu ierosinātas krimināllietas par "teroristiskas organizācijas radīšanu", "līdzdalību kara agresijā", "līdzdalību kara likumu pārkāpšanā", kā arī par "nelikumīgu ieslodzīšanu vai cilvēku nolaupīšanu".

Saskaņā ar provizorisko informāciju Givi kabinetā Doņeckas piepilsētā trešdien sprāgusi tur ievietota bumba vai arī pa logu iešauta raķete no reaktīvā ugunsmetēja "Šmeļ". Pēc sprādziena vairākus ēkas stāvus pārņēma ugunsgrēks.

Armijā dienējis Ukrainas pilsonis

Foto: RIA Novosti/Scanpix


Uzbrukuma brīdī Tolstihs bija 36 gadus vecs. Viņš ir dzimis netālu no Doņeckas – Ilovajskā – un ir Ukrainas pilsonis. Deviņdesmitajos gados dienējis Ukrainas armijā. Pēc tam strādājis par industriālo alpīnistu un kravas auto vadītāju-krāvēju rūpnīcā, ziņo "Radio Svoboda".

Internetā klejo arī informācija, ka Givi esot strādājis par veikala apsargu.

Sava kaujas segvārda izcelsmi Tostihs ir skaidrojis ar to, ka viņa vecvectēvs ir bijis gruzīns.

Slovjanska un Doņeckas lidosta

Tā sauktajā "Krievu pavasarī", kad pēc Krievijas realizētās Krimas pussalas okupācijas sākās prokrieviski nemieri Ukrainas austrumos, Givi pirmo reizi parādījās 2014. gada pavasarī kā viens no promaskavisko kaujinieku komandiera Igora Girkina jeb Strelkova palīgiem uzbrukumā Slovjanskai, norāda "Radio Svoboda". Pats Strelkovs kādā intervijā gan norāda, ka Givi personīgi nav pazinis.

Givi piedalījies kaujās pie Ilovajskas un Doņeckas lidostas. Separātistu ziņu vietnes vēsta, ka viņš piedalījies arī pēdējās cīņās pie Avdijivkas, kur guvis vieglu ievainojumu.

Sliktā slava

Līdz ar mediju slavu izplatījās arī ziņas par Givi nežēlīgo izturēšanos pret gūstekņiem un paša bataljona karotājiem, kuri sūdzējušies par nepanesamajiem dienesta apstākļiem "Somali" bataljonā.

Foto: AFP/Scanpix

Plašākā pasaules uzmanības lokā Givi nonāca Doņeckas lidostas kauju laikā, kad tika publicēts video, kurā Givi pazemo gūstā saņemtos ukraiņus, liekot viņiem ēst uzšuves no saviem formastērpiem.

Pats Givi intervijās ne reizi vien ir teicis, ka ciena atsevišķus Ukrainas militāros komandierus kā cienīgus un gudrus pretiniekus. Savukārt žurnālists Sergejs Loiko, kurš pats kauju laikā vairākas dienas pavadīja Doņeckas lidostā, uzskata, ka Givi diez vai var cerēt uz ukraiņu karavīru atzinību.

"Ukraiņu karotāji viņu nicināja, neieredzēja," "Radio Svoboda" citē Loiko. "Viņu neuztvēra kā īstu ienaidnieku. Viņi saprata, ka patiesībā darīšana ir ar pavisam citu ienaidnieku. Bet Givi... Nu Givi bija tāda TV bildīte, ziniet, tā bija tāda "bidlo varenības" idejas virzīšana," skaidro Loiko.

Kremļa vadība labi saprata, ka saprātīgus un domājošus cilvēkus nevarēs pamudināt doties brīvprātīgi karot uz Ukrainu, tāpēc TV ekrānos parādījās tādi "varoņi" kā Motorola un Givi, uzskata Loiko, skaidrojot, ka tāda arī bija Kremļa ideja – uzrunāt līdzīgu auditoriju.

Foto: Publicitātes attēli

"Tā ir brīnišķīga, satriecoša ideja – pārdot sūdu tiem, kuri paši tādi ir. Jo tieši tādu efektu viņi arī gribēja sasniegt, lai visi šie Motorolas un Givi, kuru Krievijā ir pārpārēm, un Donbasā arī, ieslēgtu vakarā televizoru, pakasot krūtis zem sava alkoholiķa krekliņa, sūcot aliņu pēc sievas sišanas vai bērnu nopēršanas, un redzētu, ka patiesībā viss nav nemaz tik slikti. Viņi var braukt uz Ukrainu nogalināt cilvēkus, par ko nevarēja pat sapņot, par to vēl saņemt naudu un iekļūt televizorā. "Lūk, Givi un Motorola iekļuva, bet viņi vispār ir kaut kādi neandertālieši, salīdzinot ar mums", viņi padomās," medijs citē Sergeju Loiko.

Ukraiņa-separātista tēls

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Givi galvenā loma, padarot to par mediju zvaigzni, Kremļa projektā "Jaunkrievija" bija radīt ukraiņa tēlu, kurš brīvprātīgi pārgājis "tautas republiku" pusē, uzskata Ukraiņu žurnālists Pāvels Kazarins.

Starp visumā vienāda līmeņa tēliem Motorolu un Givi ir zināma atšķirība. Motorola – automazgātājs no Krievijas dziļumiem, bet Givi – Ukrainas pilsonis, kurš pat dienējis ukraiņu armijā. Bet viņu publiskā sadarbība kameru priekšā tika pasniegta kā "nesagraujama brāļu draudzība" starp palīgā ieradušos krievu brīvprātīgo un ukraiņu "opolčencu", uzskata Kazarins.

Separātistu DTR Givi nāvē, līdzīgi kā tas bijis pēc Motorolas un citu zināmu prokremlisko aktīvistu nogalināšanas, vaino Ukrainas specdienestus.

Tikmēr internetā un Ukrainas medijos figurē versijas, ka ar Givi nogalināšanu varētu būt saistīti Krievijas specdienesti, kas likvidē publiskās kaujinieku figūras, vai arī notiek kaujinieku grupējumu iekšējā izrēķināšanās un cīņa par varu un resursiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!