Foto: AFP/Scanpix

14 Karību valstis vēlas piedzīt kompensācijas no bijušajām kolonizatorēm Lielbritānijas, Francijas un Nīderlandes par 400 gadus ilgušo verdzību Karību reģiona salās, vēsta portāls "euobserver".

"Šo noziegumu pret cilvēci briesmīgais mantojums ir jākompensē Karību kopienas un visu mūsu cilvēku labā. Eiropas tautām ir īpašā un mērķtiecīgā veidā jāsadarbojas ar mums, lai izpildītu šīs reparācijas," paziņoja Sentvinsentas un Grenadīnas premjerministrs Ralfs Gonsalves.

Ar savu prasību Karību valstu līderi pagājušajā nedēļā uzstājās ANO Ģenerālajā asamblejā.

Gonsalves vada Karību valstu kopienu (CARICOM), kas cenšas stiprināt reģiona ekonomisko vienotību. CARICOM ir noalgojusi britu cilvēktiesību firmu "Leigh Day", lai sagatavotos prasībai Starptautiskajā tiesā Hāgā.

Dažas no 14 valstīm, kā Jamaika un Antigva un Barbuda, jau ir patstāvīgi centušās saņemt kompensācijas, bet šogad CARICOM nolēma apvienot spēkus un vērsties pret Franciju, Lielbritāniju un Nīderlandi par to lomu vergu tirdzniecībā.

Kompensācijas apjoms vēl nav noteikts, bet tie varētu būt vairāki simti miljardu eiro.

"Leigh Day" jau ir veiksmīgi cīnījusies par kompensācijām simtiem britu varas iestāžu spīdzinātiem kenijiešiem "Mau Mau" sacelšanās laikā no 1952. – 1960. gadam.

2007. gadā, atzīmējot 200 gadus Lielbritānijas aizliegumam transportēt vergus, premjers Tonijs Blērs izteica nožēlu par viņa valsts radītajām "nepanesamajām ciešanām". Tomēr neko par finansiālām kompensācijām Blērs nepieminēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!