Foto: Publicitātes foto

Irākas drošības spēkiem Mosulas atbrīvošanas operācijai vajadzīgas tikai dienas, BBC norādījis Irākas armijas ģenerālleitnants Otmans al Ganimi. Viņš cer, ka "Daesh" pilsētā tiks sakauti līdz Ramadānam, kas šogad sākas 27. maijā.

Irākas drošības spēku pēdējo dienu panākumi, pārņemot aizvien jaunus Irākas lielākās sunītu pilsētas rajonus, teroristu organizācijas kaujiniekiem likuši atkāpties no aptuveni 30 kvadrātkilometrus plašām teritorijām.

Tieši pirms nedēļas Iekšlietu ministrijas ātrās reaģēšanas vienības uzsāka uzbrukumu islāmistu kontrolētājiem pilsētas ziemeļrietumu rajoniem. Tas notika īsi pēc tam, kad uzbrukums dienvidos vecpilsētai un rietumu rajoniem sastinga.

Vispārējā operācija Mosulas atkarošanai ilgst kopš pagājušā gada oktobra. Irākas spēkus visu tās laiku atbalsta ASV vadītās starptautiskās koalīcijas gaisa uzlidojumi, bet sākotnējā stadijā uz sauszemes atbalstīja arī kurdu spēki un Irānas balstītie Irākas šiītu grupējumi.

Irākas spēki iznīcina ar sprāgstvielām piekrautu džihādistu auto pirms tā viņus sasniedz:

BOOM
Counter Terrorism units blowup a #ISIs suicide car bomb before it get to them in Aslah Al-Zaraae district west #Mosul. #Iraq pic.twitter.com/Eb2Lnmv5Ru— Iraqi Day 🇮🇶 (@iraqi_day) May 11, 2017


Janvārī Irākas spēkiem izdevās pilnībā pārņemt pilsētas daļas uz austrumiem no Tigras upes. Drīz tika uzsākta arī rietumu rajonu, tostarp blīvi apdzīvotās vecpilsētas atbrīvošanas kampaņa.

Tiek lēsts, ka pilsētā ielenkumā patlaban atrodas mazāk nekā 1000 džihādistu un līdz pat 450 000 civiliedzīvotāju.

Pilsētas rietumus pametuši vismaz 400 000 iedzīvotāju, atsaucoties uz Irākas amatpersonām, norāda BBC. Sagaidāms, ka bēgļu skaits palielināsies par 100 000 līdz 200 000, kad kaujas ieskaus vecpilsētu no visām pusēm. Jau ziņots, ka džihādisti nereti izmanto civiliedzīvotājus kā dzīvos vairogus, turklāt regulāri nogalina un apcietina tos, kuri cenšas pa'mest viņu kontrolētās teritorijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!