Kopš nedēļas nogales kurdu vadītie "Sīrijas Demokrātiskie spēki" (SDF) no teroristu grupējuma "Daesh" Sīrijā atkarojuši vairākus Rakas provinces ciemus. Kā redzams kartē, spēku virzība vienlaikus notiek pa diviem ceļiem ziemeļaustrumos no Rakas.

Trešo Rakas operācijas fāzi SDF izsludināja sestdien, 4. februārī, norādot, ka tās mērķis ir nogriezt Rakas un Deir ez Zoras pilsētas savienojošo šoseju, kura iet gar Eifratas upi, vēsta Kurdistānas portāls "Rudaw". Nepilnas nedēļas laikā SDF jau ieņēmuši vairākus ciemus, liecina viņu soctīklos sniegtā informācija.

Jau līdz šim operāciju atbalstīja ASV vadītās starptautiskās koalīcijas gaisa uzlidojumi, kā arī amerikāņu specvienības, taču pagājušajā nedēļā kurdi ziņoja, ka no koalīcijas spēkiem saņēmuši arī bruņutehniku. Publiskotajos attēlos un video redzami galvenokārt ASV kompānijas IAG ražotie riteņu bruņutransportieri "Guardians".

Kurdu vadīto spēku rindas kuplina arābi

Lai gan vadošais SDF spēks ir kurdu "Tautas aizsardzības vienības" (YPG), kuru saista ar Turcijā par teroristu organizāciju pasludināto "Kurdistānas Strādnieku partiju" (PKK), koalīcijas piegādātos ieročus esot saņēmušas citas SDF vienības.

Ziemeļsīrijas mediji ziņo, ka, uzsākot Rakas kampaņas trešo fāzi, aizvien lielākā skaitā kurdu vadītajiem spēkiem pievienojas arī arābu kaujinieki. SDF rindās karojot vismaz 2500 arābu, bet līdzās SDF frontē karojot arī veselas Rakas reģiona arābu ciltis. To vadītāji uz sacelšanos pret džihādistiem aicinājuši arī Rakas pilsētā dzīvojošās arābu ciltis.

Ju iepriekš ziņots, ka SDF rindās karo arī vairākas asīriešu un turkmēņu vienības. Rakas provinē pirms 2011. gada, kad Sīrijā sākās pilsoņkarš, dzīvoja aptuveni pusmiljons cilvēku. Lielākā daļa no viņiem ir arābi, taču ziemeļos atrodas arī turkmēņu un kurdu apdzīvotas vietas.

Cer uz Trampa atbalstu

Iepriekšējā ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija radīja plānu "Daesh" pašpasludinātā kalifāta "Islāma valsts" galvaspilsētas ieņemšanai, kurā par galveno sabiedroto atzina kurdu vadītos SDF. Plāns paredzēja, ka SDF tiks apgādāti arī ar ieročiem. Līdz šim gan SDF no koalīcijas esot saņēmuši vienīgi neletālu palīdzību, tostarp bruņotas automašīnas.

Gala lēmums par SDF apgādāšanu ar ieročiem gan ir atstāts Trampa administrācijas ziņā. Tramps jau iepriekš paziņoja par Obamas plāna atmešanu, taču Pentagonam dots laiks līdz februāra beigām, lai saprastu, kādu stratēģiju ASV piekops, lai ieņemtu teroristu grupējuma galveno pilsētu Sīrijā.

Kurdi radījuši video, pasakoties ASV vadītajai koalīcijai par līdzšinējo atbalstu un aicinot viņus atbalstīt arī ar letālo bruņojumu, tostarp tankiem. Kurdu pašpasludinātās Rožavas autonomā apgabala himnas pavadījumā tiek uzsvērts, ka SDF ir vienīgie spēki Tuvajos austrumos, kuros dien dažādu reliģiju un etnisko grupu pārstāvji, kā arī pastāv dzimumu vienlīdzība:

Iepriekšējās Rakas operācijas fāzēs SDF nostiprinājās Rakas reģiona ziemeļos, bet pagājušajā nedēļā pabeidza otro kampaņas fāzi, kurā ieņēma plašas teritorijas uz rietumiem no Rakas un nostiprinājās dažu kilometru attālumā no stratēģiski svarīgā Tabkas dambja uz Eifratas upes, kur džihādisti nocietinājuši pozīcijas.

Kopumā pirmo divu fāžu laikā atkarota aptuveni 3200 kvadrātkilometrus plaša teritorija un no džihādistiem atbrīvotas 236 apdzīvotas vietas. Kaujās nogalināti vairāk nekā 620 "Daesh" teroristi un aptuveni 20 saņemti gūstā, ziņo "ARA News".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!