Kurdu vadītie "Sīrijas Demokrātiskie spēki" (SDF) otrdien ziņoja par Rakas operācijas piektās fāzes uzsākšanu, kura paredz ieiet teroristu organizācijas "Daesh" pašpasludinātā kalifāta "Islāma valsts" galvaspilsētā Rakā. Uzbrukums smagi nocietinātajai Sīrijas pilsētai sācies agrā rītā vienlaicīgi no trim pusēm.

No austrumiem Kurdu spēki iegājuši pilsētas Al Mašalabas rajonā, no rietumiem – Havi al Havas rajonā, bet ziemeļos bruņotas cīņas izvērtušās par bijušo Sīrijas armijas 17. divīzijas bāzi.

Pēdējās nedēļas laikā Rakas apkārtnē kurdu vadītie spēki no islāmistiem atkaroja apmēram 350 kvadrātkilometru plašas teritorijas. Vēl pirmdien SDF ar ASV vadītās starptautiskās koalīcijas gaisa spēku un speciālo uzdevumu vienību palīdzību ieņēma trīs ciemus, ciešāk savelkot frontes līniju ap pilsētu. Šajās kaujās nogalināti vismaz 36 džihādisti.

ASV vadītās starptautiskās koalīcijas pārstāvji iepriekš atteicās konkretizēt, kad sāksies iebrukums pašā Rakā, bet norādīja, ka tas notiks vasaras laikā. Savukārt attiecībā uz potenciālo pilsētas pilnīgo ieņemšanu viņš norādījis, ka tas notiks šī gada laikā.

Raka tiek uzskatīta par vienu no stingrāk nocietinātajiem "Daesh" cietokšņiem. Tajā līdzīgi kā Irākas pilsētā Mosulā islāmisti vairāku gadu garumā izbūvējuši dažādas aizsargbūves un izrakuši tuneļus. Pēdējās nedēļas laikā ASV vadītā koalīcija veikusi 59 uzlidojumus pret džihādistu kaujas pozīcijām, bruņojumu, kā arī komandcentriem, gatavojoties apvienoto kurdu, arābu, asīriešu un turkmēņu spēku sauszemes iebrukumam.

Pēdējo mēnešu laikā Raku pametuši aptuveni 200 000 civiliedzīvotāju. SDF iepriekš vairākkārtēji aicinājuši vēl pilsētā palikušos to pamest. "Daesh" nereti izmanto civiliedzīvotāju vairogu taktiku, kad tie ar varu tiek piespiesti palikt savās mājās vai stratēģiski svarīgos punktos, lai novērstu uzbrukumus tiem.

Gan civiliedzīvotājiem, gan džihādistiem pilsētu joprojām ir iespējams pamest pār Eifratu, jo Raka ielenkta tikai no trim pusēm, kamēr plašas teritorijas uz dienvidiem no tās palikušas džihādistu kontrolē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!