Kurdu vadīto "Sīrijas Demokrātisko spēku" (SDF) kaujinieki teroristu grupējuma "Daesh" pašpasludinātā kalifāta "Islāma valsts" galvaspilsētā Rakā saskaras ar aizvien lielāku pretestību, "ARA News" norāda viņus atbalstošās ASV vadītās starptautiskās koalīcijas pulkvedis Raiens Dilons.

Pirmajās divās operācijas nedēļās SDF ar koalīcijas atbalstu salīdzinoši viegli pārņēma vairākus pilsētas rajonus, no austrumu puses pat sasniedzot vecpilsētu. Savukārt pēdējās nedēļas laikā pretestība ievērojami pieaugusi, un līdz ar to arī SDF virzība. Patlaban rit pilsētas atbrīvošanas operācijas trešā nedēļa.

Vēl svētdien kurdu spēki pēc trīs dienu intensīvām kaujām ieņēma kārtējo "Daesh" kontrolēto Rakas rajonu – Kadīsiju pilsētas rietumos (kartē iezīmēts ar sarkanu).

#WrathOfEuphrates #SDF video inside El barid district,west #Raqqa city pic.twitter.com/T8z0hx5l4k— j-c vergès (@melisaraimmo) June 26, 2017

Jau iepriekš tika lēsts, ka Raka, kas "Daesh" kontrolē bija kopš 2014. gada vasaras, ir viena no visspēcīgāk aizsargātajām džihādistu pilsētām. Tajā izbūvētas tuneļu sistēmas, kā arī grāvji, barikādes un citas militāras būves, lai apgrūtinātu iebrūkošo spēku virzību. Tāpat operācijas virzību kavē islāmistu taktika par dzīvo mērķi izmantot civiliedzīvotājus, izvietojot viņus stratēģiski svarīgos objektos vai to tuvumā, kā dēļ bieži vien uzlidojumi vai attālināta artilērija apšaude nav iespējama.

SDF operāciju pilsētas ieņemšanai sāka 6. jūnijā, bet Rakas reģionu apvienotie kurdu, arābu, asīriešu un turkmēņu spēki ar ASV vadītās koalīcijas palīdzību atbrīvo kopš pērnā gada novembra. Kurdu vadītos spēkus Rietumvalstis uzskata par spējīgāko sauszemes armiju pret "Daesh".

Patlaban koalīcijas pārstāvji gan esot izvairīgi komentāros par iespējamo tālāko scenāriju pēc Rakas atbrīvošanas. Tiek pieļauts, ka Krievijas un Irānas balstītie Sīrijas režīma spēki, kuri pirms aptuveni mēneša aktīvi pievērsās "Daesh" teritoriju ieņemšanai, drīzumā varētu sasniegt Deir ez Zoru, tādējādi faktiski noslēdzot lielākās kaujas pret džihādistiem.

Tāpat neskaidra ir Sīrijas kurdu pašpasludinātās Rožavas autonomijas nākotne. Lai gan tā de facto patlaban darbojas kā neatkarīga administrācija, kurdi bažījas, ka Sīrijas, Turcijas un Krievijas spēki varētu būt vienojušies pret kurdu autonomiju. Krievija, kura iepriekš kurdus atbalstīja, nesen tos pat netieši pasludināja par teroristiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!