Foto: Reuters/Scanpix

ASV militārpersonu centieni sadarboties ar Krieviju, lai gādātu par abu valstu pilotu drošību debesīs virs Sīrijas, šķiet, ir iestrēguši, otrdien pavēstīja ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters.

Turcijas gaisa telpas pārkāpumi no Krievijas puses liek ASV "pastiprināt mūsu pozīciju", brīdināja Kārters, taču sīkāk neko nepaskaidroja.

Pēc Krievijas lūguma abu valstu amatpersonas pagājušajā nedēļā pārrunāja negadījumu novēršanas pasākumus, lai virs Sīrijas lidojošās kara lidmašīnas neatrastos vienā un tajā pašā laikā, vienā un tajā pašā vietā.

Sarunas notika pēc tam, kad Krievija sāka uzlidojumus Sīrijas prezidenta Bašara al Asada atbalstam, vēl vairāk sarežģījot četrarpus gadus ilgušo konfliktu.

Taču kopš šīm sarunām un par spīti Turcijas gaisa telpas pārkāpšanai no Krievijas puses nedēļas nogalē Maskava turpmākās sarunās par negadījumu novēršanu nav iesaistījusies, kaut arī ASV to pieprasījušas vairākkārt.

"Mēs gaidām uz krieviem. Viņi ir mums atbildi parādā," Kārters sacīja Spānijas un ASV kopīgajā gaisa bāzē Moronā de la Fronterā.

"Šīs sanāksmes sākumā bija viņu iniciatīva, kas koncentrējās uz profesionālu uzvedību. Ir tikai profesionāli turpināt sekot izteiktajiem lūgumiem, un viņi to pagaidām nav darījuši," norādīja Kārters.

Turcija paziņoja, ka Krievija sestdien un svētdien pārkāpusi tās gaisa telpu, vēl vairāk paaugstinot spriedzi.

Šī rīcība liek ASV ieņemt stingrāku pozīciju pret Maskavu, atzina Kārters, sīkāk to nepaskaidrojot.

"Tas liks mums turpināt stiprināt mūsu pozīciju attiecībā pret Krieviju un jauniem pierādījumiem, ka viņi ne pārāk labi pārdomā lietas," teica ministrs.

Iepriekš karavīriem viņš sacīja, ka Krievijas uzvedību "vajag pārbaudīt". Pentagons atkārtoti uzsvēris, ka Krievijas iesaistīšanās konfliktā Sīrijā neko nemainīs ASV vadītās koalīcijas, kurā ietilpst vairāk nekā 60 valstis, veiktajos gaisa triecienos pret teroristisko grupējumu "Islāma valsts" Sīrijā un Irākā.

Kārters neapstiprināja ziņas, ka Maskava uz Sīriju sūta "brīvprātīgos" kājniekus, bet sacīja, ka gadījumā, ja tā ir patiesība, tas "vienkārši padziļinātu viņu kļūdu".

Krievijai jau tagad Sīrijā ir 2000 karavīru, vēsta Pentagona amatpersonas. Viņi atrodas gaisa bāzē Latākijas reģionā valsts ziemeļrietumos.

Kārters bija ieradies Moronas de la Fronteras gaisa bāzē, jo ASV un Spānija ir vienojušās, ka tur tiks pastāvīgi izvietoti 2200 ASV jūras kājnieku. Tas tika ieplānots pēc 2012. gada uzbrukuma ASV misijai Bengāzī pilsētā Lībijas austrumos.

Galvenais šīs vienības uzdevums ir aizsargāt ASV vēstniecības Āfrikā, evakuēt civilpersonas vai iejaukties konfliktos, vai humānās krīzēs.

Jūras kājnieki un lidmašīnu apkalpes ir gatavas doties uz jebkuru karsto punktu reģionā sešu stundu laikā.

Kārters patlaban atrodas piecu dienu vizītē Eiropā, kurā ietilpst arī NATO ministru tikšanās ceturtdien Briselē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!