Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) otrdien nosodījusi Krieviju par bijušā šaha čempiona un politiskā aktīvista Garija Kasparova aizturēšanu 2007. gada opozīcijas demonstrācijas laikā. Šis ir jau otrais šāds ECT spriedums divu mēnešu laikā.

Kasparovs, Aleksandrs Averins un vēl pieci aktīvisti tika aizturēti 2007. gada 24. novembrī un apsūdzēti par došanos neatļautā gājienā un atteikšanos izklīst. Viņiem tika piemērots piecu dienu arests, bez iespējām uz aizstāvību.

Tiesa secināja, ka Kasparova aizturēšana bijusi nepamatota un tās mērķi bijis citu protestētāju iebiedēšana.

"Sankciju atvēsinošo efektu pastiprināja fakts, ka viņi bija uzbrukuši labi zināmai sabiedrības personai, kuras aizturēšanai vajadzēja piesaistīt plašu mediju uzmanību," paziņoja tiesa.

ECT 11. oktobrī secināja, ka Kasparovs ticis pretlikumīgi aizturēts arī pirms opozīcijas mītiņa 2007. gada 18. maijā.

Toreiz Kasparovu aizturēja Maskavas Šeremetjevas lidostā, no kurienes viņš grasījās doties uz Samaru, lai Eiropas Savienības-Krievijas samita laikā piedalītos demonstrācijā.

Kasparovam tika konfiscēta biļete un pase, bet pats viņš tika nogādāts policijas iecirknī, kur piecas stundas tika pratināts par to, vai viņa biļete nav viltota.

Kasparovam liedza pamest biroju, kura durvis apsargāja bruņots policists. Rezultātā viņš nokavēja lidmašīnu un nevarēja nokļūt demonstrācijā.

Kasparovs, kurš pašreiz dzīvo ASV, 2008. gadā gatavojās kandidēt Krievijas prezidenta vēlēšanās, taču viņam neizdevās savākt pietiekami lielu atbalstītāju skaitu, līdz ar to viņam nācās no šīs ieceres atteikties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!