Foto: Reuters/Scanpix

Pēc tam kad trešdien tika paziņots par ASV un Kubas diplomātisko attiecību atjaunošanu, komunistiskās Kubas autoritārais prezidents Rauls Kastro aicinājis ASV ātrāk pilnībā atcelt tirdzniecības embargo, kas piecu dekāžu laikā "izraisījis milzīgu sociālu un ekonomisku kaitējumu".

Tomēr ASV visticamāk embargo vēl kādu laiku neatcels, jo pret to republikāņu vidū valda noraidoša attieksme, raksta BBC.

Tiek rēķināts, ka 54 gadu laikā, kopš embargo ieviešanas Kubas ekonomika ir zaudējusi aptuveni 1,1 triljonu ASV dolāru, bet pašai ASV ekonomikai tirdzniecības aizliegums izmaksājis 1,2 miljardus ASV dolāru gadā. Šajā laikā nomainījušies jau vienpadsmit ASV un trīs Kubas prezidenti.

Iepriekš ASV amatpersonas pavēstīja, ka Vašingtona grasās atjaunot diplomātiskās attiecības ar Havanu un atvieglot pret komunistisko valsti vērsto tirdzniecības embargo, kā arī atcelt ceļošanas ierobežojumus.

ASV vēstniecība Havanā tiks atjaunota "tuvāko mēnešu laikā", pēc ieslodzīto apmaiņas starp abām valstīm pavēstīja prezidenta Baraka Obamas amatpersonas.

Obama un Kubas prezidents Rauls Kastro jau otrdien pārrunāja Kubas cietumā esošā Alana Grosa un Savienoto Valstu cietumos esošo trīs kubiešu atbrīvošanu.

"Prezidents arī ļāva noprast savu nolūku īstenot šīs politiskās izmaiņas, taču arī turpmāk iestāties par cilvēktiesībām Kubā," piebilda viena no amatpersonām.

ASV embargo pret Kubu noteica pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados, bet diplomātiskās attiecības starp abām valstīm nav pastāvējušas kopš 1961.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!