Foto: AP/Scanpix

Kamēr neatkarības atbalstītāji trešdien gatavojas atkal iziet ielās, starp katalāņu separātistu līderiem, šķiet, parādījušās domstarpības, kā labāk reaģēt uz Spānijas valdības lēmumu apturēt reģiona autonomiju un ieviest Madrides tiešo pārvaldi.

Vairāki Karlesa Pudždemona vadītās reģionālās valdības locekļi aicinājuši viņu izsludināt ārkārtas reģionālās vēlēšanas, aģentūrai AFP pavēstījis kāds premjeram tuvu stāvošs avots. Savukārt citi mudina Pudždemonu turēties pie solītā un vienpusējā kārtā pasludināt Katalonijas neatkarību.

Arī pilsoniskās sabiedrības organizācijas gatavo trešdien Barselonā gājienu uz reģionālo parlamentu, lai pieprasītu neatkarības pasludināšanu. Līdz gaidāmajam Spānijas Senāta lēmumam par valdības pilnvarošanu pārņemt vietējo varu Katalonijā, pamatojoties uz konstitūcijas 155. pantu, atlikušas vien divas dienas.

Ar brīdi, kad Senāta lēmums sestdien tiks publicēts valdības laikrakstā, visas Pudždemona un viņa valdības pilnvaras tiks apturētas, un to pienākumus pārņems Spānijas centrālā valdība. Madrides tiešo pārvaldi paredzēts atjaunot uz laiku, kamēr netiks sarīkotas jaunas vēlēšanas, kuras varētu notikt sešu mēnešu laikā.

Kāds avots, kurš nevēlējās atklāt savu vārdu, pavēstīja, ka vairāki Pudždemona kabineta locekļi reģionālās valdības iknedēļas sēdē otrdien ieteikuši premjerministram pašam izsludināt pirmstermiņa vēlēšanas.

Plašās aprindās tas tiek uzskatīts par labāko veidu, kā nepieļaut Madrides iejaukšanos, lai gan Spānijas tieslietu ministrs jau brīdinājis, ka centrālā valdība ar to nesamierināsies. Katalāņu laikraksts "La Vanguardia" vēsta, ka otrdienas kabineta sēdē bijušas "intensīvas debates", kas ieilgušas līdz vēlai naktij

Lai formulētu reakciju uz Madrides lēmumu par autonomijas apturēšanu, Katalonijas parlaments uz sēdi sanāks ceturtdien. Savukārt Spānijas Senāts uzaicinājis Pudždemonu ceturtdien vai piektdien izklāstīt parlamenta augšpalātā savu nostāju, taču Katalonijas premjerministrs uzaicinājumu vēl nav pieņēmis.

Tikmēr pilsoniskās sabiedrības organizāciju izveidotā Komiteja referenduma aizstāvībai aicinājusi cilvēkus pulcēties pie Katalonijas parlamenta uz protesta akciju ar lozungu: "Nē 155.pantam! Nē vēlēšanām! Republiku tagad!"

Protestu organizētāji plāno palikt pie parlamenta visu nakti, lai sagaidītu deputātus, kas ieradīsies uz ceturtdienas sēdi. Savukārt svētdien Barselonā paredzēta neatkarības pretinieku demonstrācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!