Foto: AP/Scanpix

Pāris stundas pēc Spānijas valdības aizliegtā Katalonijas neatkarības referenduma noslēgšanās Katalonijas reģionālās valdības vadītājs Karless Pudždemons paziņojis par uzvaru, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Mēs esam uzvarējuši tiesības veidot neatkarīgu valsti republikas formā," televīzijā paziņojis Katalonijas līderis. Viņš uzsvēra, ka ir atvērtas durvis uz vienpusēju neatkarības deklarāciju.

Savukārt Spānijas premjerministrs Mariano Rahojs svētdienas vakarā paziņoja, ka neatkarības referendums Katalonijā nav noticis.

"Šodien pašnoteikšanās referenduma Katalonijā nebija. Joprojām valda likuma vara ar visu tās spēku," sacīja Rahojs uzrunā televīzijā drīz pēc balsošanas iecirkņu slēgšanas Katalonijas valdības rīkotajā neatkarības referendumā.

Ziņots, ka Katalonijā svētdien notikusi balsošana Spānijas valdības aizliegtajā neatkarības referendumā. Balsošana pārvērtās haosā, izceļoties sadursmēm starp referenduma dalībniekiem un policiju.

Policija, mēģinot nepieļaut balsošanu, Barselonā pret referenduma dalībniekiem izmantoja gan stekus, gan gumijas lodes, liecina aculiecinieku uzņemtie video.

Barselonas amatpersonas paziņoja, ka referenduma sadursmju laikā cietusi vismaz 761 persona.

Savukārt Spānijas Iekšlietu ministrija iepriekš izplatīja informāciju, ka sadursmju laikā ievainoti 12 policisti un trīs personas aizturētas. Tikmēr Spānijas policija savā mikroblogošanas vietnē "Twitter" norādījusi, ka, pretojoties provokācijām, tā "pildījusi savus pienākumus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!