Foto: AFP/Scanpix

Spānijas Katalonijas reģiona valdība palielinājusi soda naudas restorāniem un bāriem, kas neizmanto kataloņu valodu ēdienkartēs un uzrakstos. Vietējā valdība reģiona parlamentā atklāja, ka uzņēmumiem piemērotās soda naudas par kataloņu valodas neizmantošanu pagājušajā gadā pieaugušas par 173 %.

Valdība 2014. gadā noteica soda naudas kopsummā par 51 350 eiro, bet 2015. gadā jau par 140 000 eiro, šonedēļ ziņoja Spānijas mediji. Katalonijas valodas politika nosaka, ka uzņēmumiem jāpiedāvā savi pakalpojumi arī kataloņu valodā, proti, uzraktiem, ēdienkartēm un vīnu kartēm jābūt pārtulkotiem vietējā valodā.

Katalonijā oficiālās valodas ir gan spāņu, gan kataloņu, bet valdības politika garantē zināmu papildu aizsardzību vietējai valodai. Katalonijas valdības mājaslapā norādīts, ka sabiedriskajām iestādēm un institūcijām Katalonijā ir jāaizsargā kataloņu valoda un jāveicina tās lietošana visos līmeņos.

2015.gadā par kataloņu valodas nelietošanu tika sodīti aptuveni 68 uzņēmumi, bet 2014.gadā - 57. Lielākā daļa uzņēmumu, kam tika piemērota soda nauda, ir Barselonas bāri un restorāni, kuru ēdienkartes nebija pārtulkotas kataloņu valodā. Ārpus Barselonas soda nauda piemērota 20 uzņēmumiem.

Šogad par kataloņu valodas nelietošanu disciplinārlietas ierosinātas pret 89 uzņēmumiem.

Konservatīvā Spānijas Tautas partija (PP) paziņojusi, ka ierosinās reformēt valodu politiku un atdos uzņēmumiem naudu, ko tie samaksājuši soda naudā.

Katalonijas centieni pēc neatkarības jau atstājuši negatīvu ietekmi uz uzņēmējdarbību. 2014.gadā reģionu pameta aptuveni 1000 kompāniju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!