Foto: Reuters/Scanpix

Kataloņu reģionālā valdība paziņojusi, ka vēlas tuvākajos gados visā pasaulē atvērt aptuveni 50 "vēstniecības", kuras pārstāvētu Spānijas autonomā reģiona intereses, raksta Irānas raidsabiedrība "PressTV".

"Mums ir vēlme tuvākajos mēnešos un gados atvērt 50 delegācijas birojus visā pasaulē," paziņojis Katalonijas Ārlietu ministra vietnieks Rodžers Albinjana. Viņš skaidro, ka delegācijas pārstāvēs Katalonijas politiskās, komerciālās un kultūras intereses, un katrs no birojiem būs atbildīgs par to reprezentāciju vairākās valstīs.

Delegāciju uzdevums būs arī pārstāvēt un atbalstīt kataloņu uzņēmumus, kā arī piesaistīt ārvalstu investīcijas reģionam un popularizēt kataloņu kultūru un valodu.

Jau līdz šim Katalonijai ir savas pārstāvniecības Beļģijā, ASV, Francijā, Vācijā, Itālijā un Austrijā. Austrijas birojs jau šobrīd uzturot attiecības arī ar Slovākiju, Čehiju, Slovēniju, Ungāriju un Horvātiju.

Tuvākie plāni ietver Katalonijas pārstāvniecību izveidi Āzijas un Latīņamerikas valstīs.

Katalonijā, kura jau kopš 19. gadsimta beigām cenšas panākt neatkarību no Spānijas, pēdējo gadu laikā notikušas vairākas lielas demonstrācijas pieprasot pašnoteikšanās tiesības.

Pērn Katalonijas reģionālās valdības premjerministrs Artūrs Mass bija iecerējis 9.novembrī sarīkot tiesiski nesaistošu referendumu par Katalonijas neatkarību, taču Konstitucionālā tiesa apturēja referendums rīkošanu līdz galīgā lēmuma pieņemšanai.

Tā vietā Mass izšķīrās sarīkot neoficiālu simbolisku neatkarības balsojumu, ko pamatā organizēja nevalstiskās organizācijas un brīvprātīgie. Saskaņā ar Katalonijas valdības datiem simboliskajā balsojumā 9.novembrī piedalījās 2,3 miljoni cilvēku, no kuriem aptuveni 1,86 miljoni jeb 80% nobalsoja par provinces neatkarību.

Daudzi no ekonomiski attīstītās Katalonijas 7,6 miljoniem iedzīvotāju uzskata, ka reģions spētu labāk attīstīties bez Spānijas un ka tās nodokļi tiek pārdalīti par labu citiem reģioniem. Savukārt Spānijas valdība līdz šim ir stingri iestājusies pret Katalonijas centieniem pēc neatkarības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!