Svētdien notikušajā pretrunīgi vērtētajā balsojumā par Katalonijas neatkarību nobalsojuši 80,7% vēlētāju, liecina sākotnējie rezultāti.

Balsojumā piedalījušies vairāk nekā divi miljoni cilvēku. Katalonijas premjerministrs Artūrs Mass paziņojis, ka balsojums bijis veiksmīgs un apliecinājis reģiona iedzīvotāju vēlmi pašiem valdīt pār sevi.

Simboliskajā balsojumā vēlētājiem bija jāatbild uz diviem jautājumiem: "Vai vēlaties, lai Katalonija ir neatkarīga valsts?" Ja atbilde uz šo jautājumu bija apstiprinoša, sekoja otrais jautājums: "Vai vēlaties, lai valsts būtu neatkarīga?"

Saskaņā ar sākotnējiem rezultātiem, 80,7% atbildējuši apstiprinošai uz abiem jautājumiem. Mazliet vairāk kā 10% atbildējuši apstiprinoši uz pirmo jautājumu, bet otro nē, un aptuveni 4,5% balsoja noliedzoši uz abiem jautājumiem, paziņoja Katalonijas viceprezidente Hoana Ortega.

Jau vēstīts, ka svētdien Katalonijā notika simbolisks balsojums par reģiona neatkarību, kas notika Madrides noraidītā referenduma vietā.

Balsojumu organizēja brīvprātīgie un tajā bija tiesīgi piedalīties 5,4 miljoni Katalonijas iedzīvotāju, kuri ir sasnieguši 16 gadu vecumu, liecina reģiona valdības sniegtā informācija.

Mass par simboliskā balsojuma rīkošanu paziņoja pēc tam, kad Spānijas Konstitucionālā tiesa iepriekšējos plānus par juridiski nesaistoša referenduma rīkošanu septembrī bija apturējusi.

Katalonijas amatpersonas skaidroja, ka simboliskajam balsojumam, kuru tās dēvē par "pilsoņu līdzdalības procesu", ir no oficiāla referenduma atšķirīga forma, jo tajā tieša valdības loma ir krietni mazāka un Spānijas konstitūcija netiek pārkāpta.

Spānijas valdība gan iepriekš izteikusies, ka svētdienas balsojums ir referendums, kaut arī slēptā formā.

Spānijas tieslietu ministrs Rafaels Katalā paziņoja, ka šis balsojums ir "neauglīgs un bezjēdzīgs".

"Valdība uzskata šo par politiskās propagandas dienu, ko organizē neatkarības atbalstītāji un kam trūkst jebkādas demokrātiskas ticamības," bija teikts ministra paziņojumā.

Katalonijas līderi ir atzinuši, ka šim balsojumam nebūs tiešu juridisku seku, bet viņi cer, ka lielā vēlētāju aktivitāte būs atbalsts viņu neatkarības centieniem.

Mass paziņoja, ka reģiona valdība tagad centīsies panākt oficiāla referenduma noorganizēšanu un meklēs starptautisku atbalstu, lai pārliecinātu Spāniju to atļaut.

"Mēs esam pelnījuši balsot legālā un saistošā referendumā, un tas ir tas, ko mēs mēģināsim darīt," paziņoja Mass.

Par savu atšķirīgo valodu un kultūru lepnie 7,5 miljoni Katalonijas iedzīvotāju pēdējo gadu laikā ir intensīvi pieprasījuši lielāku reģiona autonomiju.

2006.gada hartā Katalonija formāli sev piešķīra "nācijas" statusu, kam vajadzēja palielināt tās autonomiju. Tomēr Konstitucionālā tiesa to noraidīja, izraisot neatkarības kustību.

Spānijas nesenā ekonomiskā krīze Katalonijā palielinājusi bezdarba līmeni un tās parādus, tomēr 2012.gadā premjerministrs Marjano Rahojs noraidīja sarunu uzsākšanu par Katalonijas fiskālo neatkarību, kas ļautu reģionam pašam iekasēt nodokļus un lemt par gūto ieņēmumu tērēšanu.

Katalonijas simboliskā balsojuma oficiālie rezultāti būs zināmi mēneša beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!