Foto: AP/Scanpix/LETA

Katalonijas neatkarība tuvākajā nākotnē vēl joprojām nebūs iespējama, ņemot vērā Spānijas valdības līdzšinējo politiku, sarunā ar aģentūru LETA norādīja Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) pētnieks Māris Andžāns.

Andžāns skaidroja, ka Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs cerēja, ka pēc reģionālā parlamenta pirmstermiņa vēlēšanām mainīsies spēku samērs parlamentā un vairākumu gūs neatkarības noliedzēji, tomēr ir saglabājies neliels pārsvars neatkarības atbalstītājiem. Pēc Andžāna domām, būtisks ir jautājums, kas mēģinās veidot koalīciju un kāda tā būs.

"Par šo vēlēšanu rezultātiem var teikt "ne cepts, ne vārīts". Strupceļš ir, bet, kā no tā iziet, īsti nav skaidrs. Jāsaprot - lai gan neliels vairākums ir saglabājies, tomēr arī tās partijas, kas atbalsta atdalīšanos, nav gluži vienotas, kā arī atsevišķiem ieslodzītajiem nav sevišķa patika pret Katalonijas valdības vadītāju Karlesu Pudždemonu. Ja iegūsti tikai nelielu vairākumu, tad gandrīz tikpat cilvēkiem nav prātīgi uzspiest savu viedokli," teica eksperts.

Pēc pētnieka domām, saglabājas nestabils stāvoklis, kas varētu virzīties uz lielāku dialogu. Varbūt notiks diskusija, vai tomēr nevajadzētu ļaut rīkot referendumu par Katalonijas jautājumu visā Spānijā, domā Andžāns, piebilstot, ka abas puses drīzāk panāks viena otrai pretī, nevis norobežosies.

Jau ziņots, ka Katalonijā ceturtdien notikušajās reģionālā parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās katalāņu separātisti ir ieguvuši absolūtu vairākumu, paziņoja vēlēšanu komisija pēc vairāk nekā 90% balsu saskaitīšanas.

Trīs Katalonijas neatkarību atbalstošās partijas - "Vienoti par Kataloniju" ("Junts per Catalunya", "JuntsxCat"), "Katalonijas Kreisie republikāņi" (ERC) un "Tautas vienotības kandidatūra" (CUP) - kopā ir ieguvušas 70 no 135 deputātu mandātiem, kas ir par diviem mandātiem mazāk nekā iepriekšējās vēlēšanās 2015. gadā.

Spānijas atceltā Katalonijas valdības vadītāja Karlesa Pudždemona vadītais politiskais bloks "JuntsxCat" ieguvis 34 mandātus, ka ir vairāk par analītiķu prognozēto. Kreisā partija ERC ieguvusi 32 mandātus, bet antikapitālistu partija CUP - četrus mandātus.

Pirmajā vietā pēc saņemto balsu skaita tomēr ir pret reģiona neatkarību noskaņota jauna unionistu partija "Pilsoņi" ("Ciudadanos"), kas ieguvusi 36 deputātu mandātus, tāpēc vēl nav zināms, kam tiks piešķirtas tiesības veidot jauno Katalonijas valdību.

Pudždemons piektdien piedāvājis ārpus Spānijas tikties ar Spānijas premjerministru Marjano Rahoju, lai runātu par Katalonijas politisko krīzi. Pudždemons to paziņoja reportieriem Briselē, kur viņš ieradās pēc Katalonijas neatkarības referenduma. Spānijā viņam izvirzītas apsūdzības dumpī, kūdīšanā un līdzekļu izšķērdēšanā.

"Esmu gatavs tikties ar Rahoja kungu Briselē vai jebkurā citā vietā Eiropas Savienībā, kamēr vien tas acīmredzamu iemeslu dēļ nav Spānijas valstī," viņš pavēstīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!