Foto: AFP/Scanpix

Katalonijas centieni neatkarības jomā ir "autoritāri maldi", trešdien paziņojis Spānijas konservatīvais premjerministrs Marjano Rahojs, uzsverot, ka valsts paliks vienota. Katalonijas "autoritārie maldi" nekad negūs uzvaru pār "mūsu demokrātiskās valsts mieru un līdzsvaru", norādīja Rahojs.

Katalonijas reģiona parlamentā otrdien tika ierosināts likumprojekts, kas paredz sākt organizēt 1. oktobrī plānoto neatkarības referendumu, un gadījumā, ja tajā tiks nobalsots par atdalīšanos no Spānijas, nekavējoties pasludināt neatkarību.

Gaidāms, ka reģiona parlamenta deputāti augustā apstiprinās šo likumprojektu. Likumprojektā teikts, ka Katalonijas parlaments oficiāli pasludinās neatkarību divu dienu laikā un sāks konstitucionāli saistošu procesu, ja vēlētāji referendumā nobalsos par reģiona atdalīšanos no Spānijas.

Rahojs vairākkārt uzsvēris, ka nepieļaus ekonomiski spēcīgā reģiona atdalīšanos, un Spānijas valdība uzskata šo referendumu par nelikumīgu, jo saskaņā ar Spānijas konstitūciju referendumi par suverenitāti ir rīkojami valsts, nevis reģiona mērogā.

Likumprojektā, kas ierosināts Katalonijas parlamentā, sacīts, ka referendumā apstiprinātais likums būtu augstāks par visiem esošajiem likumiem.

Nesaistošā referendumā 2014. gadā vairāk nekā 80% nobalsojušo atbalstīja Katalonijas neatkarību, lai arī kopumā referendumā piedalījās tikai 2,3 miljoni no 6,3 miljoniem balsstiesīgo katalāņu. Spānijas Konstitucionālā tiesa referenduma rīkošanu pēc tam atzina par nelikumīgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!