Foto: Reuters/Scanpix

Katalonijas neatkarības referendumā, ko aizliegusi Spānijas valdība un kura norisi mēģina nepieļaut policija, svētdien ir atvērti 73% no balsošanas iecirkņiem, paziņojis Katalonijas valdības preses sekretārs Žordi Turuļs.

Iepriekš Spānijas Iekšlietu ministrija paziņoja, ka policija slēgusi lielāko daļu referenduma iecirkņu. Pavisam bija ierīkoti 2315 balsošanas iecirkņi.

Katalonijas valdības preses sekretārs aicināja saglabāt mieru un pacietību, taču "pilsoniskā un mierīgā ceļā" aizstāvēt savas tiesības balsot.

Turuļs uzsvēra, ka "pasaule ir redzējusi Spānijas valdības vardarbību" un nodēvēja policijas rīcību par "represijām, kas atgādina Franko laiku", atsaucoties uz ģenerāļa Fransisko Franko diktatūru Spānijā no 1939. līdz 1975. gadam.

Katalonijas valdības pārstāvis arī sacīja, ka saistība ar policijas vardarbību būtu jāatkāpjas no amata Spānijas centrālās valdības pārstāvim Katalonijā Enrikam Miljo.

Jau ziņots, ka Katalonijā svētdien notiek balsošana Spānijas valdības aizliegtajā neatkarības referendumā, lai gan policija mēģina nepieļaut balsošanu, ieņemot referenduma iecirkņus, konfiscējot urnas un biļetenus un neļaujot cilvēkiem doties balsot. Policijas vardarbībā cietuši 38 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!