Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pilsoniskās sabiedrības organizācija Katalāņu Nacionālā sapulce (ANC), kas iestājas par Katalonijas neatkarību, aicinājusi piektdien uz jaunām demonstrācijām, protestējot pret katalāņu politiķu apcietināšanām.

"Šodien plkst.19 (plkst.20 pēc Latvijas laika) ikviens pie pilsētu mērijām, lai pieprasītu brīvību politieslodzītajiem!" teikts tviterī izplatītajā ANC aicinājumā. "Viņi neapklusinās brīvas tautas balsi!"

Tomēr galvenā protesta akcija, kuru ANC rīko kopā ar vēl vienu neatkarības atbalstītāju organizāciju - "Omnium Cultural", paredzēta 12.novembrī.

Savukārt arodbiedrība CSC aicina uz vispārējo streiku 8.novembrī.

Kā ziņots, Spānijas Nacionālā tiesa ceturtdien uzdeva apcietināt deviņus atceltās Katalonijas reģionālās valdības locekļus, kas apsūdzēti par dumpi, musināšanu un līdzekļu izšķērdēšanu, sarīkojot 1.oktobrī notikušo neatkarības referendumu.

Astoņiem apsūdzētajiem tiesa piemēroja pirmstiesas apcietinājumu bez tiesībām tikt atbrīvotiem pret galvojumu. Starp šīm personām ir arī atceltais Katalonijas vicepremjers Urials Džunkerass.

Tikmēr bijušais Katalonijas uzņēmējdarbības ministrs Santi Vila, kurš no amata atkāpās pats dažas dienas pirms Katalonijas parlaments nobalsoja par neatkarības pasludināšanu, pret 50 000 eiro lielu drošības naudu piektdien no apcietinājuma tika atbrīvots.

Vienlaikus Spānijas Nacionālā tiesa apstiprināja Eiropas Savienības (ES) aresta orderus atceltā Katalonijas premjerministra Karlesa Pudždemona un četru viņa kabineta locekļu aizturēšanai, jo viņi joprojām atrodas Briselē un neieradās ceturtdien Madridē, lai liecinātu tiesā.

Savukārt ANC un "Omnium Cultural" līderi Džordi Sančess un Džordi Kuišars atrodas pirmstiesas apcietinājumā jau kopš 17.oktobra. Viņi apsūdzēti musināšanā par protestu organizēšanu neatkarības referenduma priekšvakarā, kas esot traucējis policijai veikt savu darbu.

Jau ceturtdienas vakarā, tikai dažas stundas pēc Spānijas tiesas lēmuma par katalāņu ministru apcietināšanu, Katalonijas pilsētu ielās izgāja tūkstošiem cilvēku.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!