Foto: AFP/Scanpix

Persijas līča valsts Katara esot nolēmusi Sīrijas vēstniecību savā galvaspilsētā Dohā nodot galvenajai Sīrijas opozīcijas apvienībai, atsaucoties uz izskanējušām ziņām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Par plānoto vēstniecības pārņemšanu paziņoja Sīrijas opozīcijas apvienība Nacionālā koalīcija, kura jau esot iecēlusi vēstnieku un iestādes darbiniekus. Pār vēstniecību plīvošot opozīcijas karogs, bet vēstniekam un diviem darbiniekiem būšot piešķirts diplomātu statuss, par opozīcijas ziņoto informē BBC.

Opozīcijas Nacionālā koalīcija ir iecēlusi vēstniekus arī citās valstīs, kas ir atzinušas šo politisko struktūru, tai skaitā Lielbritānijā un Francijā, tomēr Katara ir pirmā, kas opozīcijai nodevusi Sīrijas vēstniecību.

Katara bija viena no pirmajām valstīm, kas atzina opozīcijas Nacionālo koalīciju par oficiālu Sīrijas tautas pārstāvi.

Tikmēr ANO amatpersonas norāda, ka jau gandrīz divus gadus ilgstošajos nemierus, opozīcijas spēkiem cenšoties gāzt valdošo prezidenta Bašara al Asada režīmu, bojāgājušo skaits tuvojas 70 000.

Savukārt Krievija apstiprina, ka joprojām piegādā ieročus Sīrijas valdībai, piegādes gan neattiecoties uz tādiem uzbrukuma ieročiem kā lidmašīnas vai helikopteri, ziņo BBC.

Turpinoties bruņoto nemiernieku un valdības spēku sadursmēm, šonedēļ režīms ir zaudējis aviobāzi netālu no ziemeļu pilsētas Alepo un valsts lielāko hidroelektrostaciju.

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir vairāk nekā 60 000 cilvēku.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!