Plūdu ūdeņi ASV Teksasas štatā pārrāvuši aizsargdambi uz dienvidiem no Hjūstonas, otrdien pavēstīja amatpersonas, mudinot iedzīvotājus pamest šo apvidu nekavējoties.

"Dambis pie Kolumbijas ezeriem ir pārrauts," Brazorijas apgabala administrācija pavēstījusi tviterī. "Dodieties prom tūlīt!"

Kolumbijas ezeru apvidus atrodas uz dienvidiem no Hjūstonas, kur vētras "Hārvijs" izraisīto plūdu dēļ daudzi pilsētas rajoni jau četras dienas slīgst ūdenī.

Brazorijas apgabala tiesnesis "izdevis rīkojumu par visu iedzīvotāju obligātu evakuāciju apvidū, kas atrodas uz rietumiem no štata 288. šosejas un uz dienvidiem no štata 6.šosejas", teikts paziņojumā apgabala tīmekļa vietnē.

Paziņojumā norādīts, ka ir tikai viens ceļš, kā pamest šo apvidu.

"Cita evakuācijas ceļa no Brazorijas apgabala nav," uzsvērts paziņojumā, kurā arī norādīts, ka štata šoseja "nebūs atvērta bezgalīgi un kļūs neizbraucama lietus un upes plūdu dēļ".

Jau ziņots, ka sinoptiķi prognozē turpmāku ūdens līmeņa celšanos ASV Teksasas štatā, kuru piemeklējuši vētras un spēcīgu lietavu izraisīti plūdi.

Video: Applūstošais dambis pirmdien

Jau tagad Hjūstonā pēc vētras "Hārvijs" ir nolijis rekordliels nokrišņu daudzums, sasniedzot 75 centimetrus un pārvēršot ceļus upēs. Taču meteorologi prognozē, ka lietus intensitāte šonedēļ varētu pat dubultoties.

ASV prezidents Donalds Tramps, kurš otrdien pats viesojas Teksasā, apsolīja ātru rīcību, lai palīdzētu plūdos cietušajiem. Prezidents arī apstiprināja ārkārtas situācijas ieviešanu blakus esošajā Luiziānas štatā.

"Hārvijs" kā ceturtās kategorijas viesuļvētra ASV sauszemi sasniedza piektdien, izraisot nepieredzēti plašus plūdus. Vēlāk "Hārvija" spēks samazinājās līdz tropiskās vētras līmenim.

Hjūstonā un tās apkārtnē izglābti vairāk nekā 3000 ūdeņu iesprostotu cilvēku. Helikopteri ļaudis cēla nost no māju jumtiem. Vismaz deviņi cilvēki ar vētru saistītos incidentos ir gājuši bojā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!