Foto: AFP/Scanpix

Prokrieviskie kaujinieki turpina pastiprināt savus spēkus Debaļcevē, un saspringta situācija pašlaik ir netālu esošajā Vuhļehirskā, vēsta Ukrainas mediji.

"Informācijas pretkustības" vadītājs Dmitrijs Timčuks atklājis, ka Vuhļehirskā darbojas separātistu taktiskā vienība, ko atbalsta artilērijas grupa 25 vienību sastāvā. Kaujinieki uzbrukumus veicot arī no Makejevkas un Jenakijevas nomalēm.

Separātistu aktivitāte fiksēta apdzīvotajās vietās Černuhino un Novogrigorovkā, kur darbojas taktiskā grupa ap 350 cilvēku sastāvā, ar 12 tankiem un 25 bruņumašīnām. Tā uzbrūk šaurā teritorijā pie trases Alčevska-Debaļceve, cenšoties veikt koncentrētus uzbrukumus pa Ukrainas armijas pozīcijām.

Savukārt pašpasludinātās "Doņeckas tautas republikas" komandiera vietnieks Eduards Basurins "RIA Novosti" sacījis, ka Ukrainas karavīri cīnās Debaļcevē ar mērķi "vai nu iziet no aplenkuma, vai arī attīstīt savus panākumus mūsu pilsētu virzienā".

Ukrainas armijas pārstāvji iepriekš noraidījuši informāciju par aplenkumu.

Tikmēr "RIA Novosti" ziņo par kārtējā humānā konvoja došanos uz Ukrainas austrumiem. Kravas automašīnu kolonna, kurā brauc 80 vienības, ved vairāk nekā 750 tonnu pārtikas, medikamentu, būvmateriālu un pirmās nepieciešamības preces, jau esot šķērsojusi Ukrainas robežu un devusies uz Doņecku un Luhansku.

Debaļceves pilsēta atrodas Doņeckas apgabala austrumos, 55 kilometru attālumā no Doņeckas. Debaļceve atrodas Ukrainas spēku kontrolētā teritorijā, kas izvirzījusies ārpus frontes līnijas, dziļi iekšā Maskavas atbalstīto kaujinieku pārņemtajā zonā Doņeckas apgabalā. Tas pilsētu pakļauj lielam ielenkuma riskam un padara sarežģītu tās aizsardzību

Jau vēstīts, ka lielākā daļa iedzīvotāju pilsētu jau esot pametuši, bet atlikušie bez ūdens, elektrības un siltuma slēpjas māju pagrabos. Priekšstatu par situāciju Debaļcevē var gūt "Hromadske TV" sižetā.

Vēstīts, ka situācija Ukrainas austrumos ievērojami saasinājusies pēdējās divās nedēļās. Kijeva paziņoja, ka kaujinieki, to skaitā Krievijas armijas regulārās vienības sākušas aktīvas uzbrukuma operācijas.

Ukrainas spēki smagās kaujās pagājušajā nedēļā zaudēja mēnešiem aizsargātās pozīcijas Doņeckas lidostā.

Tikmēr pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" (DTR) līderis Zaharčenko piektdien paziņoja, ka DTR vairs nepiedalīsies miera sarunās ar Kijevu, un draudēja ieņemt visu Doņeckas apgabalu.

Eiropas Savienība, situācijai Ukrainā pasliktinoties, aicina Krieviju uzņemties atbildību par karu Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!