Opozīcijas kontrolētā teritorija Sīrijas lielākajā pilsētā Alepo šonedēļ tika nošķirta un patlaban atrodas ielenkumā. Daudzi paredz, ka nepārtrauktā bombardēšana un lielie upuri šajā par opozīcijas centru dēvētajā pilsētā varētu iezīmēt beigu sākumu pirms pieciem gadiem sāktajam mēģinājumam gāzt valsts minoritātes diktatūru, kas pārauga pilsoņkarā.

Pirms nedēļas, 7. jūlijā, Sīrijas režīma spēki ieguva pozīcijas pilsētas ziemeļos, no kurām spēj pārredzēt un līdz ar to arī kontrolēt pēdējo ceļu, kas savienoja Alepo pilsētas austrumus ar pārējām opozīcijas kontrolētajām teritorijām. Vairākas dienas opozīcija centās atgūt savu apgādes ceļu, taču Sīrijas armija ar Krievijas gaisa spēku atbalstu to liedza paveikt.

Lai gan patlaban Alepo ielenkti ļoti dažādu grupējumu kaujinieki, Krievija, kā arī pats Sīrijas režīms savos paziņojumos norāda, ka cīnās pret teroristu organizāciju "Al Nusra". Par šī džihādistu veidojuma iznīcināšanu iestājas arī ASV, taču ik dienu internetā publicētajos video redzams, ka Alepo ieslēgtie grupējumi, kuru vidū ir gan radikāli, gan liberāli kaujinieki, patlaban ir apvienojuši spēkus, lai vispār izdzīvotu.

Svētdien tie izvērsa plašu operāciju, lai apgādes ceļu izlauztu caur pašu pilsētu, ne pa tās apvedceļu. Kampaņas laikā jau pirmajā dienā gājis bojā liels daudzums kaujinieku, kā arī apstiprināta vismaz 70 cilvēku nāve Alepo austrumu daļas bombardēšanā, kuru Sīrija un Krievija tūlītēji pastiprināja.

Halab News correspondents survive multiple regime air strikes in Aleppo. #Syria pic.twitter.com/sESEF2J4lc
— Rami (@RamiSafadi93) July 9, 2016

Aftermath of a cluster bomb attack on Aleppo's Saliheen district today. #Syria pic.twitter.com/xGKZ0CBDP1
— Rami (@RamiSafadi93) July 9, 2016

Fotogrāfijas redzams, ka kā vienā, tā otrā pusē nodarīti milzu postījumi ēkām. Par spīti sīvajām kaujām un paziņojumiem no abām pusēm par nelielu teritoriju iekarošanu, pagaidām līdzšinējās pozīcijas Alepo centrā saglabājuši gan režīma, gan opozīcijas spēki.

Tikmēr uz ziemeļiem no pilsētas, kur atrodas arī patlaban noslēgtais opozicionāru apgādes ceļš, panākumus pēdējās nedēļas laikā guvusi valdības spēki, kuri atkarojuši vairākus pilsētas rūpnieciskos kvartālus, vēl vairāk nostiprinot aplenkumu.

Kaujinieki esot gatavojušies ielenkumam un mēnešiem ilgi veidojuši krājumus, lai spētu to izturēt, raksta "Time". Jau līdz šim daudzās ielenktās teritorijās viscaur Sīrijai ielenkumā pat vairākus gadus atrodas opozicionāru kontrolētas teritorijas. Par spīti tam, ka tās lielākoties nesaņem pat palīdzības sūtījumus un tiek regulāri bombardētas, tās spējušas izrādīt apbrīnojamu pretestību. ANO lēš, ka Sīrijā režīma ielenktajās teritorijās mitinās līdz pat 600 000 cilvēku.

Tomēr Alepo pilsoņkara sākumā tika uzskatīta par opozicionāru galveno nocietinājumu un tās zaudēšana varētu nozīmēt viņu sakāvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!