Foto: AFP/Scanpix

Izdrukāts saraksts ar 22 padomiem, kā izvairīties no ASV bezpilota lidaparātu triecieniem, atrasts Āfrikas valstī Mali, kur Franču spēki cīnās ar islāmistu nemierniekiem, bet ASV sola uz reģionu nosūtīt bezpilota lidaparātus, vēsta raidsabiedrība CNN.

Padomi aicina kaujiniekus slēpties zem bieziem kokiem, uzturēties ēnā, nosegt savas automašīnas, uzturēties tālāk no sava stāvēšanai novietotā transporta, tikšanās rīkot iekštelpās un izvairīties no mobilā tālruņa lietošanas. Izdzirdot lidaparāta tuvošanos, instrukcijā ieteikts izklīst dažādos virzienos.

Padomos ieteikts arī izmantot signāla bloķēšanas iekārtas un pat veidot manekenus lidaparātu piemuļķošanai.

Sarakstu, kas liecina par kaujinieku bailēm no lidaparātu triecieniem, Mali no kaujiniekiem atbrīvotā teritorijā atraduši aģentūras AFP korespondenti, tomēr tas nav nekas jauns, CNN norāda terorisma analītiķis Džarets Bračmans, kurš atklāj, ka padomi jau divus gadus pieejami teroristu interneta vietnē.

Izvairīšanās taktika nenosvērs spēku līdzsvaru par labu kaujiniekiem, uzskata atvaļināts ASV Gaisa spēku izlūkošanas virsnieks Sedriks Leitons. "Tie ir labi cilvēkiem, kuri mēģina izvairīties no lidaparātiem tuksneša vidē, bet viņiem ir daudz ierobežojumu. Bezpilota lidaparāti ir samērā efektīvi," stāsta pulkvedis Leitons.

"Tas ir viņu dzīvības vai nāves jautājums. Tas ir radījis augstu paranojas līmeni viņu rindās. Tā dēļ viņiem ir daudz sarežģītāk rekrutēt jaunus biedrus," skaidro CNN terorisma analītiķis Pauls Kruikšanks, norādot, ka džihādisti ir noraizējušies par bezpilota triecieniem. "Tas ir ļoti saspringti zināt, ka katru reizi, izdzirdot dūkoņu no debesīm, tā var būt tava nāve," spriež speciālists.

"Al Qaeda" līdera Osama bin Ladena iznīcināšanas operācijas laikā Pakistānā iegūtie dokumenti liecina, ka terorists pirms tam brīdinājis savus sekotājus no bezpilota lidmašīnu triecieniem.

"Brīdinājums brāļiem: viņi nedrīkst tikties uz ceļa un pārvietoties savās automašīnās, jo daudzi no viņiem kļuva par mērķi, kad tikās uz ceļa," rakstīja bin Ladens. "Viņam vajadzētu pārvietoties tikai mākoņainā laikā," līderis ieteica ikkatram teroristam, kam ir nepieciešamība pārvietoties.

Nav zināms, cik cilvēku ir nogalināti ASV bezpilota lidaparātu triecienos visā pasaulē, bet Pētnieciskās žurnālistikas birojs lēš, ka tie ir aptuveni 4700 cilvēku. Aptuveni 420 uzbrukumos ir nogalināti ap 250 līdz 370 civiliedzīvotāju un līdz 330 nezināmu personu, lēš CNN terorisma eksperts Pīters Bergens. Uzlidojumi ir izraisījuši sabiedrības sašutumu Pakistānā un Jemenā, atgādina CNN.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!