Foto: Reuters/Scanpix

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs sestdien aicinājis Krieviju pārtraukt jebkādas palīdzības sniegšanu separātistiem Ukrainas austrumos un izbeigt destabilizēt situāciju valstī, vēsta aģentūra UNIAN.

"Es uzstājīgi mudinu Krieviju pārtraukt militāro, politisko un finanšu atbalstu separātistiem, pārtraukt destabilizēt Ukrainu un ievērot savas starptautiskās saistības," teikts Stoltenberga paziņojumā, kuru citē UNIAN korespondents Briselē.

Ģenerālsekretārs konstatējis, ka kaujas Ukrainas austrumos "ar masīva uzbrukuma pazīmēm, ko veic Krievijas atbalstītie separātisti, strauji saasinājušās vairākās vietās Doņeckas un Luhanskas apgabalā un atkal – Mariupolē".

"Tā ir pilnīga uguns pārtraukšanas režīma neievērošana," uzsver Stoltenbergs, turpinot, ka Mariupoles apšaudē gājuši bojā civiliedzīvotāji.

"Jau daudzus mēnešus mēs redzam gan Krievijas karavīru klātbūtni Ukrainas austrumos, gan ievērojamu tāda smagā bruņojuma kā tanki, artilērija un modernas pretgaisa aizsardzības sistēmas skaita palielināšanos," uzsver NATO ģenerālsekretārs.

"Krievijas karavīri Ukrainas austrumos atbalsta šīs uzbrukuma operācijas ar vadības un kontroles sistēmām, pretgaisa aizsardzības sistēmām, modernām "zeme–gaiss" raķetēm, bezpilota aviācijas sistēmām, reaktīvās zalvju uguns sistēmām un elektroniskajiem karadarbības līdzekļiem," noradījis Stoltenbergs.

Vēstīts, ka "Grad" raķešu apšaudē sestdien Mariupolē nogalināti vismaz 30 civiliedzīvotāji, bet vairāk nekā 90 ievainoti. Kijeva notikušajā vaino Maskavas apbruņotos kaujiniekus.

Pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" (DTR) līderis Aleksandrs Zaharčenko sestdien paziņoja, ka ir sākts uzbrukums Mariupolei. Ukrainas Aizsardzības ministrija ziņo, ka prokrieviskie spēki uzbrūk visā frontes līnijas garumā.

Vēstīts, ka pēdējās dienās ievērojami saasinājusies situācija Ukrainas austrumos. Kijeva paziņoja, ka kaujinieki, to skaitā Krievijas armijas regulārās vienības sākušas aktīvas uzbrukuma operācijas.

Ukrainas spēki smagās kaujās šonedēļ zaudēja mēnešiem aizsargātās pozīcijas Doņeckas lidostā.

Tikmēr pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" (DTR) līderis Zaharčenko piektdien paziņoja, ka DTR vairs nepiedalīsies miera sarunās ar Kijevu, un draudēja ieņemt visu Doņeckas apgabalu.

Eiropas Savienība (ES), situācijai Ukrainā pasliktinoties, aicina Krieviju uzņemties atbildību par karu Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!