Āfrikas valstī Kenijā stājies spēkā plastmasas maisiņu aizliegums. Tagad ikvienam, kurš neatļauti ražos, tirgos vai pārvadās šos plaši pazīstamos ķīmiskās rūpniecības produktus, draudēs līdz 38 000 dolāru liels naudassods vai pat līdz četriem gadiem ilgs ieslodzījums, vēsta raidsabiedrība BBC.

Šis 10 gadu laikā Kenijā ir jau trešais mēģinājums aizliegt celofānā maisiņus. Piektdien tiesa noraidīja divu plastmasas maisiņu importētāju prasību pret aizliegumu un tas beidzot var stāties spēkā, skaidro medijs. Tiesa secināja, ka vides aizsardzība ir daudz svarīgāka par biznesa interesēm.

Valdība uzskata, ka aizliegums palīdzēs aizsargāt vidi. Kenijā ik mēnesi tiek izlietoti aptuveni 24 miljoni plastmasas maisiņu. Šāds aizliegums jau ir spēkā tādās Āfrikas valstīs kā Dienvidāfrikā, Ruandā un Eritrejā.

Savukārt plastmasas maisiņu ražotāji argumentē, ka aizliegums varētu nozīmēt 80 000 zaudētu darbavietu. Polietilēna maisiņus Kenijā parasti dod līdzi par brīvu veikalos.

Pagaidām gan ir neskaidrības, kā pielāgoties jaunajiem apstākļiem. Piemēram, ceļotājiem, kas ielido valstī, lidostas beznodokļu zonas veikalu maisiņi ir jāatstāj lidostā.

Valdība jau bija devusi sešu mēnešu pārejas periodu, kas beidzās svētdienas naktī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!