Foto: AP/Scanpix

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs svētdien aicinājis Sīrijas valdību un opozīciju izmantot mirkli, ko piedāvā ANO organizētās miera sarunas, un spēlēt pilnu lomu šajā procesā.

Lai gan Kerijs, acīmredzot, visupirms vērsies pie opozīcijas, kas draudējusi pamest Ženēvu vēl pirms sarunu sākšanās, ASV valsts sekretārs arī pārmeta Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmam tīšu cilvēku mērdēšanu badā aplenktajās Sīrijas pilsētās.

Sīrijas lielākā mērenās opozīcijas koalīcija - Augstākā Sarunu komiteja (HNC) - pirms piekrita sēsties pie sarunu galda pieprasīja, lai aplenktajām pilsētām Sīrijā vispirms tiek piegādāta humānā palīdzība un tiek izbeigti gaisa uzlidojumi civiliem objektiem un atbrīvoti gūstekņi.

Kerijs aicināja opozīciju atmest priekšnosacījumus, bet vienlaikus norādīja uz skaudro situāciju aplenktajās pilsētās, pie kā vainoja Sīrijas režīmu.

"Madajas pilsēta ir tikai stundas brauciena attālumā no Damaskas un tomēr tās cilvēki spiesti ēst zāli un lapas," sacīja Kerijs.

Viņš piebilda, ka Vašingtonas rīcībā nonākušas ticamas ziņas, ka nedēļas nogalē šajā nemiernieku kontrolētajā un režīma spēku aplenktajā pilsētā no bada nomiruši vēl 16 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!