Foto: AFP/Scanpix

ASV ir pilnībā gatavas aizsargāt Japānu, svētdien Tokijā, tiekoties ar Japānas ārlietu ministru Fumio Kisidu, apliecināja ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

"ASV ir pilnībā uzticīgas Japānas aizsardzībai," norādīja Kerijs.

Kā jau vēstīts, Ziemeļkoreja piektdien brīdināja Japānu, ka Tokijai jārēķinās ar kodoltriecienu, ja tā iesaistīsies konfliktā, kas varētu izcelties Korejas pussalā.

Phenjana kā "provokatīvus" nosodījusi Japānas paziņojumus, ka tā varētu pārtvert Ziemeļkorejas ballistisko raķeti, par kuras iespējamo palaišanu pēdējā laikā ziņo mediji.

Tokijas iejaukšanās var novest pie tās bojāejas "kodolliesmās", teikts Korejas Centrālās ziņu aģentūras izplatītajā paziņojumā.

"Japāna vienmēr ir mūsu revolucionārās armijas mērķeklī, un, ja Japāna izdarīs vismazāko kustību, kara dzirksts Japānu skars pirmo," teikts paziņojumā. "Japānai jānāk pie prāta un jāuzvedas pareizi."

Spriedze Korejas pussalā pakāpeniski pieaugusi, kopš Ziemeļkoreja decembrī izmēģināja tāla darbības rādiusa raķeti, bet februārī veica savu trešo kodolizmēģinājumu.

Phenjana pēdējo nedēļu laikā pastāvīgi izsaka draudus par iespējamo karadarbības sākšanu, tostarp draudot pielietot kodolieročus. Tiesa, eksperti apšauba komunistiskās valsts spējas savus draudus īstenot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!