Foto: AP/Scanpix

Lai Sīrijā apturētu pilsoņkaru, Vašingtonai nāksies sākt sarunas ar Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu, svētdien publicētā intervijā atzina ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

Intervijā Kerijs vairs neatkārto ASV administrācijas standarta apgalvojumus, ka Asads "ir zaudējis leģitimitāti" un ka viņam "ir jāaiziet".

"Galu galā mums būs jāiesaistās sarunās," intervijā telekanālam CBS atzina valsts sekretārs.

Atbilstoši viņa teiktajam ASV allaž tiekušās uz sarunām, kā tas bijis paredzēts Ženēvā 2012.gadā sāktajā miera procesā.

Tā dēvētajam procesam "Ženēva-1" mērķis bija radīt iespējas pārejas periodam. Tomēr pēc diviem sarunu raundiem sarunas izjuka un vairs netika atsāktas. Atbilstoši Kerija teiktajam Asads atsakās no sarunām.

Vašingtona pieliek lielus pūliņus, lai kontakti tiktu atjaunoti un tiktu rasts politisks atrisinājums bruņotajam konfliktam, uzsvēra Kerijs.

Sīrijā kopš 2011.gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā "Islāma valsts" un ar "Al Qaeda" saistītā "Al Nusra". Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 200 000 cilvēku.

Sīrijas valdība jau no nemieru sākuma uzstāj, ka tai nākas cīnīties nevis ar demokrātijas un brīvības tīkotājiem, bet ar bruņotiem islāma radikāļiem, kas saņem atbalstu no ārvalstu patroniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!