Foto: AFP/Scanpix

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs sestdien paziņoja, ka Izraēla un Jordānija ir vienojušās par jauniem pasākumiem Aksas mošejas kompleksa Jeruzalemē apsardzē, tostarp nodrošinot 24 stundu videonovērošanu.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu par pasākumiem paziņos vēlāk sestdien, pēc tikšanās Ammānā ar Jordānijas karali Abdullāhu II teica Kerijs.

Viņš norādīja, ka Izraēlas premjers ir piekritis "izcilajam karaļa Abdullāha ierosinājumam nodrošināt 24 stundu videonovērošanu visās vietās" kompleksā.

Aksas mošeja ir trešā svarīgākā islāma svētvieta, bet ebreji pazīst šo vietu kā Tempļa kalnu, kas ir svētākā vieta jūdaismā.

"Tas sniegs būtisku redzamību un caurskatāmību, un tas patiešām varētu mainīt situāciju, atturot ikvienu no svētās vietas miera traucēšanas," piebilda ASV valsts sekretārs.

Kerijs, kurš otrdien tikās ar Netanjahu Berlīnē, arī norādīja, ka Izraēlas līderis ir "atkārtoti apliecinājis Izraēlas apņemšanos" saglabāt mošejas kompleksā esošo stāvokli. Izraēla ir aizliegusi nemusulmaņu - jūdaistu un kristiešu - lūgšanas Tempļa kalnā drošības apsvērumu dēļ.

Saspīlējums svētajā vietā ir izraisījis jaunu vardarbības vilni, kurā notikuši uzbrukumi izraēliešiem ar nažiem un šaujamieročiem, kā arī sadursmes starp palestīniešiem un Izraēlas drošības spēkiem.

Aksas mošejas kompleksu pārvalda musulmaņu komiteja jau kopš krusta karu laikiem. Kopš 1967. gada, kad Izraēla okupēja Austrumjeruzalemi, tā kontrolē pieeju arī šim kompleksam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!