Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdība ir pelnījusi atzinību par to, kā līdz šim pilda vienošanos par valsts ķīmisko ieroču krājumu iznīcināšanu, atsaucoties uz ASV valsts sekretāra Džona Kerija paziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Process ir sācies rekordīsā laikā un mēs atzinīgi vērtējam Krievijas sadarbību un, protams, Sīrijas piekāpšanos," Kerijs paziņoja pēc sarunām ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu Āzijas Klusā okeāna Ekonomiskās sadarbības samitā Bali.

Kerija vārdi izskan laikā, kad starptautiskie inspektori ir sākuši uzraudzīt Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu. Plāns, kurš apstiprināts ANO rezolūcijā, panākts pēc tam, kad pasaule sašutumu izraisīja augusta ķīmiskais uzbrukums Damaskā, kurā ASV vaino Asada valdību.

"Es domāju, ka tas ir ļoti nozīmīgi, ka vakar, svētdien, nedēļas laikā pēc ANO rezolūcijas pieņemšanas, daži ķīmiskie ieroči jau tiek iznīcināti. Es domāju, ka, atklāti sakot, tā ir atzinība Asada režīmam. Tas ir labs sākums un mēs atzinīgi vērtējam labu sākumu," norāda Asads.

Starptautisko ekspertu komanda, svētdien sākot Sīrijas ķīmisko ieroču krājumu un ražošanas iekārtu iznīcināšanu, jau likvidējusi raķešu kaujas galviņas, aviācijas ķīmiskās bumbas un ķimikāliju jaukšanas iekārtas, vēstīja aģentūra LETA.

Deviņpadsmit atbruņošanās eksperti, ar mērķi realizēt  ANO Drošības padomē apstiprināto Sīrija ķīmisko ieroču iznicināšanas plānu, Damaskā ieradās otrdien. Nedēļas laikā Sīrijā ieradīsies vēl viena inspektoru komanda.

Jau vēstīts, ka Krievijas un ASV panāktā vienošanās par Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu vismaz uz laiku ir novērsusi ASV solīto militāro triecienu Sīrijai, lai sodītu režīmu par 21. augustā notikušu ķīmisko uzbrukumu, kurā Vašingtona apsūdz oficiālo Damasku, kas savu vainu kategoriski noliedz.

Šī ir pirmā reize, kad Ķīmisko ieroču aizliegšanas organizācijai (OPCW) lūgts iznīcināt valsts ķīmisko ieroču arsenālu kara laikā. Inspektorus sagaida biedējošs uzbrukums, paredz korespondenti.

Septiņi no 19 deklarētajiem ķīmisko ieroču objektiem atrodas kaujas zonās, norādīja Sīrijas Ārlietu ministrija. Piekļūt šīm vietām varētu būs sarežģīti, varētu būt nepieciešami lokāli pamieri ar vietējām nemiernieku grupām, paredz BBC korespondents Beirūtā Džims Muirs.

Daļa ķīmisko ieroču krājumu tiks savākti un iznīcināti ārpus valsts, bet daļa koncentrēta noteiktās vietās un likvidēta Sīrijā. Tam jābūt izdarītam līdz 2014. gada vidum. 

Sīrija OPCW nesen iesniedza ziņojumu par saviem ķīmisko ieroču krājumiem, kā to paredz vienošanās. Tiek uzskatīts, ka valstī ir vairāk nekā 1000 tonnu zarīna, sinepju gāzes un citas aizliegtas vielas.

ANO ekspertu ziņojums liecina, ka 21. augusta uzbrukumā pie  Damaskas izmantots zarīns, kas šauts ar zeme - zeme raķetēm. ASV dati liecina, ka minētajā uzbrukumā bojā ir gājuši vairāk nekā 1400 cilvēku. Francija un ASV uzskata, ka ANO ziņojums, kurš gan nenosaka uzbrukumā vainojamo pusi, skaidri norāda uz Sīrijas režīma atbildību.

Nemieri Sīrijā sākās kā pret valdību vērstas demonstrācijas 2011. gada pavasarī, kas ātri pārauga plaša mēroga pilsoņu karā, kurā jau gājuši bojā vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Nemiernieku kustības "mugurkauls" ir valstī vairumā esošie sunnītu musulmaņi, kamēr Asadu atbalsta galvenokārt šiītu musulmaņu atzara - alavītu pārstāvji un citas minoritātes. Valdības spēki var paļauties uz Krievijas un Irānas atbalstu. 

Pret Asadu karojošo spēku pusē netrūkst arī radikāli islāmistu kaujinieki un ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistīti grupējumi

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!