Foto: AFP/Scanpix
ASV valsts sekretārs Džons Kerijs pirmdien kategoriski noliedza, ka būtu Izraēlu nodēvējis par "aparteīda valsti". Šādi Kerijs reaģēja uz mediju ziņām par spriedumiem, ar kuriem viņš esot nācis klajā, pagājušajā nedēļā uzrunājot augstas ārvalstu amatpersonas.

"Izraēla ir dinamiska demokrātija, un es neuzskatu un nekad neesmu deklarējis nedz publiski, nedz privāti, ka Izraēla ir aparteīda valsts vai ka tā grasītos par tādu kļūt," sacīja Kerijs. "Katrs, kas jebko par mani zina, zina to bez mazākās šaubu ēnas."

Tiesa gan, viņš pieļāva, ka piektdien, uzrunājot Trīspusējās komisijas starptautiskos ekspertus, nav vienmēr izvēlējies veiksmīgus formulējumus.
"Es esmu pietiekami pieredzējis, lai zinātu, kāds spēks ir vārdiem radīt kļūmīgu priekšstatu, pat negribēti, un ja es varētu attīt lenti atpakaļ, es izvēlētos citu vārdu, lai raksturotu savu stingro pārliecību, ka ilgtermiņā vienīgais veids, kā nodrošināt, ka pastāv ebreju valsts un divas valstis un divas tautas, kas dzīvo viena otrai līdzās mierā un drošībā, ir divu valstu atrisinājuma ceļā."

ASV tīmekļa ziņu vietne "The Daily Beast" pirmdien vēstīja, ka Kerijs sarunā ar augsta ranga ārvalstu amatpersonām izteicies, ka Izraēla riskē kļūt par aparteīda valsti, ja drīzumā nenoslēgs mieru ar palestīniešiem.
"Divu valstu risinājums noteikti tiks izcelts kā vienīgā reālā alternatīva, jo vienota valsts beigās vai nu būs aparteīda valsts ar otrās šķiras pilsoņiem, vai arī valsts, kas iznīcinās Izraēlas iespējas būt par ebreju valsti," saskaņā ar "The Daily Beast" rīcībā esošo informāciju sacījis Kerijs.

Viņš uzsvēris, ka, paturot prātā šo realitāti, divu valstu risinājums ir vienīgā iespēja.

"The Daily Beast" vēstīja, ka Trīspusējās komisijas sēdē klāt bijušas ASV, Rietumeiropas, Krievijas un Japānas amatpersonas.

Termins "aparteīds" tiek lietots, runājot par rasu segregācijas sistēmu, kura tika īstenota Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) laikā no 1948. līdz 1994.gadam.

Līdz šim Kerijs un ASV prezidents Baraks Obama ir atturējušies lietot šo terminu, runājot par Izraēlas-palestīniešu konfliktu, bet to darījis bijušais ASV prezidents Džimmijs Kārters, kuru uzskata par 1979.gada Izraēlas un Ēģiptes miera līguma autoru.

2006.gadā iznākušajā Kārtera grāmatā "Palestīna: Mieru, nevis aparteīdu" Izraēlas politika okupētajā Rietumkrastā salīdzināta ar to, kāda aparteīda režīma gados tika īstenota DĀR.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!