Foto: AP/Scanpix

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs ceturtdien paziņojis, ka Sīrijas miera procesa sarunas sāksies plānotajā laikā.

Kerijs paziņoja, ka, neskatoties uz domstarpībām par to, kuri grupējumi sarunās piedalīsies, sarunu process sāksies 25. janvārī, lai gan neliela aizkavēšanās ir iespējama, kamēr tiks uzaicināti delegāti.

Arī ANO paziņoja, ka sarunu sākums, kas tika plānots 25. janvārī, praktisku iemeslu dēļ var aizkavēties par pāris dienām.

"Mēs joprojām mērķējam uz šo datumu, un mēs jebkurā gadījumā novērtēsim progresu nedēļas nogalē," norādīja ANO Sīrijas miera sūtņa Stafana de Misturas preses pārstāve.

Plānots, ka sarunas notiks Ženēvā, tomēr joprojām nav vienprātības par to, kuri Sīrijas opozīcijas grupējumi piedalīsies sarunās un kurš tos pārstāvēs.

Jau vēstīts, ka Kerijs un Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs trešdien tikās Šveices pilsētā Cīrihē, lai nogludinātu domstarpības šajā jautājumā.

Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu atbalstošā Krievija nevēlas, lai sarunās tiktu pārstāvēti Asadam īpaši naidīgi grupējumi.

Lielākā opozīcijas grupējumu koalīcija, kas sevi dēvē par Augsto sarunu komiteju, trešdien paziņoja, ka tās galvenais sarunvedējs būs Mohameds Aloušs, kurš ir politiskais līderis bruņotajā islāmistu grupējumā "Jaish al Islam".

Nacionālā koordinācijas komiteja demokrātiskām pārmaiņām - galvenais opozīcijas spēks, kas joprojām pārstāvēts Damaskā, - paziņoja, ka delegācijas vadītājs nevar būt no bruņotās opozīcijas. Komiteja sacīja, ka tas nav pieņemami un sūtītu nepareizu signālu Sīrijas tautai.

Protestu pauduši arī citi Sīrijas opozīcijas pārstāvji, un Asada režīmam lojālais laikraksts "Al Watan" nodēvēja Alouša izvirzīšanu delegācijas vadītāja amatā par "provokatīvu soli, kura vienīgais mērķis ir izjaukt jebkuru iespējamo dialogu".

Pastāv arī domstarpības par to, vai Sīrijas delegāciju pārstāvēs viena vai divas delegācijas.

Augstā sarunu komiteja uzstāj, ka būs vienīgā opozīcijas pārstāve, bet citi opozīcijas spēki un Sīrijas kurdi, kas ir izslēgti no komitejas rindām, arī vēlas piedalīties sarunās.

"Al Watan" ziņoja, ka Krievija ierosinājusi veidot kopīgu opozīcijas delegāciju, kurā pusi delegātu izraudzītos Maskava un otru pusi - Augstā sarunu komiteja.

Avoti Sīrijas valdībā savukārt ziņoja, ka Asada režīma delegāciju sarunās vadīs Sīrijas vēstnieks ANO Bašars al Džafari.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!