Foto: AP/Scanpix

Notiekošais Sīrijā nelīdzinās Lībijā pieredzētajam konfliktam, trešdien atzina ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, noraidot militāra risinājumu iespēju Sīrijā.

"Tā nav Lībija. Šoreiz ir atšķirības daudzos, daudzos veidos," skaidroja Kerijs, atbildot uz žurnālistu jautājumu, kādēļ Sīrijā nav notikusi ārvalstu militārā iejaukšanās, līdzīgi, kā tas bija Lībijā.

Kā norādīja ASV valsts sekretārs, Sīrijas konfliktā iesaistījušies ārvalstu grupējumi, tostarp Libānas šiītu bruņotais grupējums "Hizbollah", savukārt Krievija piegādā ieročus valdošajam režīmam.

Kerijs brīdināja, ka konflikts Sīrijā varētu novest pie valsts iznīcības, armijas sabrukuma un visaptveroša starpkopienu konflikta daudzu gadu garumā.

"Tas kļūst daudz bīstamāk visam reģionam, jo tas spēcinās ekstrēmistus (..), un iespējams terorisma pieaugums," kas civilizētajā pasaulē nav pieņemams, norādīja augstā amatpersona. "Šeit nav militāra risinājuma. Mums ir jātiecas pēc diplomātiska risinājuma," rīkojot sarunas Ženēvā.

Krievija un ASV, kaut arī Sīrijas konfliktā tās atbalsta pretējās puses, jau maijā vienojās Ženēvā sarīkot Sīrijas miera konferenci, šādi cenšoties rast politisku atrisinājumu krīzei. Šo apņemšanos abas puses no jauna šomēnes apstiprināja G8 samitā.

Asiņainais konflikts Sīrijā aizsākās 2011.gada martā, un līdz šim tas izdzēsis jau vairāk nekā 100 000 cilvēku dzīvību, trešdien paziņoja Londonā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

Kopš konflikta sākuma pirms vairāk nekā diviem gadiem SOHR dokumentējusi 100 191 cilvēka nāvi. Šai laikā dzīvību zaudējis 36 661 mierīgais iedzīvotājs, tai skaitā vairāk nekā 3000 sieviešu un 5000 bērnu, kas jaunāki par 16 gadiem.

Nemiernieku pusē krituši 18 072 kaujinieki, bet režīma pusē - vismaz 25 407 armijas karavīri, 17 311 režīmam lojālie kaujinieki un 169 Libānas šiītu kustības "Hizbollah" kaujinieki.

Vēl 2571 cilvēka mirstīgās atliekas līdz 24.jūnijam nebija identificētas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!