Foto: AP/Scanpix

Vienošanās ar Irānu var tikt panākta tuvāko mēnešu laikā, ja Teherānai izdotos pierādīt, ka tās kodolprogramma netiek izmantota atomieroču radīšanai, svētdien sacīja ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

Irānas prezidenta Hasana Rohani vēlēšanās par vienošanās panākšanu trīs līdz sešu mēnešu laikā var īstenoties pat vēl ātrāk, ja Irāna izpildīs zināmus kritērijus, intervijā telekanāla CBS pārraidei "60 Minutes" sacīja valsts sekretārs.

"Ir iespējams panākt vienošanos pat ātrāk atkarībā no tā, cik pretimnākoša un atklāta Irāna ir gatava būt," norādīja Kerijs.

"Mums šajā jautājumā ir jāpanāk laba vienošanās. Un laba vienošanās nozīmē, ka to pilnā mērā ir iespējams kontrolēt, ka tā būs uzticama, lai garantētu, ka tā ir miermīlīga programma."

"Ja tā ir miermīlīga programma, un mēs visi to varam redzēt, visa pasaule to redz, attiecības ar Irānu var izmainīties dramatiski uz labo pusi, un tās var izmainīties ātri," sacīja valsts sekretārs.

ASV neapsvērs ideju par sankciju atcelšanu, kamēr nebūs skaidrs, ka tiek īstenots "pārbaudāms, kontrolējams un caurskatāms process".

Ja kodolprogrammas bagātināšanas objekts pazemē kalnos netālu no Kumas pilsētas tiks atvērts starptautiskajām pārbaudēm, tas apliecinātu, ka Irānai nav ambīciju iegūt atomieročus, skaidroja Kerijs.

"Viņi varētu nekavējoties atvērt inspekcijām Fordo objektu - slepeno objektu pazemē kalnos," sacīja valsts sekretārs.

"Viņi varētu nekavējoties parakstīt protokolus, starptautiskās sabiedrības papildu protokolus attiecībā uz inspekcijām."

"Viņi varētu brīvprātīgi apturēt bagātināšanu līdz zināmam līmenim, jo miermīlīgai programmai augstāks līmenis nav nepieciešamas," sacīja Kerijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!