Foto: stock.xchng

Starptautisks kibernoziedznieku grupējums no bankām visā pasaulē izzadzis ap 45 miljoniem ASV dolāru (aptuveni 24 miljoniem latu) un par dalību šajā nodarījumā ceturtdien apsūdzēti astoņi cilvēki, kuri no Ņujorkas bankām izzaguši ap 2,8 miljoniem ASV dolāru (ap 1,7 miljoniem latu) vēsta ārvalstu mediji.

Zādzības pastrādātas, hakeriem vispirms vairākus mēnešus iefiltrējoties kredītkaršu apstrādes datortīklos, piekļūstot priekšapmaksas debetkaršu datiem un anulējot banku noteiktos ierobežojumus vienā dienā izņemamas naudas apjomam.

Tālāk personu dati nodoti nozieguma līdzdalībniekiem, kauri izgatavojuši viltotas kartes un ar tām izņēmuši lielu naudas apjomu no banku automātiem visā pasaulē, uzskata ASV prokuratūra.

Zādzības notikušas dažu stundu laikā pērnā gada decembrī un šā gada februārī, kas Amatpersonas patlaban turpina meklēt pārējos globālajā kriminālajā tīklā iesaistītos.

Tiek vēstīts, ka nozagtā nauda izmantota dažādu luksusa preču iegādei - pirkti "Rolex" pulksteņi un citas ekskluzīvas lietas.

Tikuši aizturēti septiņi no apsūdzētajiem - ASV pilsoņi. Astotais bijis par līderi uzskatītais Alberto Jusi Lahuds-Penja, kurš pirms divām nedēļām  noslepkavots Dominikānā.

Prokuratūra nav sniegusi informāciju par hakeru aktivitātēm citās valstīs, taču ASV varasiestādes izteikušas pateicību vairāku valstu likumsargiem par sadarbību izmeklēšanā, tostarp arī Latvijas tiesībsargiem. Tāpat pateicība izteikta Beļģijas, Lielbritānijas, Kanādas, Igaunijas, Francijas, Vācijas, Itālijas, Meksikas, Rumānijas, Spānijas iun vairāku citu valstu likumsargiem.

Prokurore Loreta Linča paziņojusi, ka apsūdzētie un viņu līdzdalībnieki piedalījušies apjomīgā 21.gadsimta laupīšanā, masku un ieroču vietā izmantojot datorus un internetu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!