Trešdienas rītā automašīnas sprādzienā Kijevā gājis bojā Baltkrievijā, Krievijā un Ukrainā pazīstamais žurnālists Pāvels Šeremets, vēsta aģentūra UNIAN.

Eksplozija notikusi pulksten 7.45 uz Bogdana Hmeļņicka un Ivana Franko ielas stūra iepretim "Mc Donalds" ēstuvei. Sprādzienā iznīcinātā automašīna, kurā brauca žurnālists, piederējusi laikraksta "Ukrainskaja Pravda" vadītājai Alenai Pritulei, ziņo "Ukrainskaja Pravda".

Foto: Foto no sociālajiem tīkliem

Incidenta brīdī Šeremets bija tikko izbraucis no mājas un nobraucis dažus desmitus metru.

Policija notikušo provizoriski kvalificē kā slepkavību ar iepriekšēju nodomu, ziņo UNIAN. Iekšlietu ministra padomnieks Zorjans Škirjaks nosaucis trīs iespējamos slepkavības motīvus: Krievijas specdienestu darbība, žurnālista profesionāla darbība un naidīga attieksme pret bojāgājušo.

Slepkavības izmeklēšanā tiks iesaistīti arī ASV Federālā izmeklēšanas biroja pārstāvji, paziņoja Ukrainas Nacionālās policijas vadītāja Hatija Dekanoidze.

Eksperti, kas strādā notikuma vietā, uzskata, ka spridzeklis bijis novietots automašīnas apakšā zem vadītāja sēdvietas. Iekšlietu ministrija pieļauj, ka sprāgstietierīcē varēja būt 400 līdz 600 grami trotila, kas detonēti ar tālvadību.

Šeremets atbalstīja Eiromaidana protestus Kijevā, publiski nosodīja Krievijas agresiju pret Ukrainu un atmaskoja Krievijas propagandas mītus par Ukrainu. Viņš arī uzturējis draudzīgas attiecības ar noslepkavoto Krievijas opozīcijas politiķi Borisu Ņemcovu, raksta “Ukraie Today”.

Šeremets 1971. gadā ir dzimis un audzis Baltkrievijā un žurnālistikai pievērsies pēc darba banku sektorā. Viņš strādāja Baltkrievijas ORT televīzijā, bet pēc konflikta ar prezidenta Aleksandra Lukašenko režīmu bija spiests pārcelties uz Krieviju, kur strādāja televīzijā, raksta "Ukrainskaja Pravda".

Foto: Foto no sociālajiem tīkliem

Pēdējos piecus gadus Šeremets dzīvoja Ukrainā, kur strādāja par žurnālistu laikrakstā "Ukrainskaja Pravda" un vadīja dažādus TV raidījumus.

Telekanāls "Dožģ" atgādina, ka Šeremets Krievijas Sabiedriskās televīzijas Baltkrievijas nodaļā vadījis raidījumu "Vremja" un pēc tam atbildējis par ORT (vēlāk "Pervij kanal") īpašo informācijas projektu nodaļu.

Pēc 2008. gada Šeremets strādājis žurnālā "Ogoņok", TV kanālā REN, Krievijas Sabiedriskajā televīzijā. 2014. gadā sāka sadarboties ar "Ukrainskaja Pravda" un kļuva par avīzes izpilddirektoru.

Šeremets veidojis Baltkrievijas opozīcijas izdevumu "Baltkrievu Partizāns". 2010. gadā viņam atņemta Baltkrievijas pilsonība.

1997. gadā Šeremetu aizturēja, kad viņš gatavoja reportāžu par situāciju uz Baltkrievijas-Lietuvas robežas. Baltkrievijas varasiestādes viņu apsūdzēja robežpārkāpšanā, nelikumīgā žurnālistikā un sadarbībā ar ārvalstu specdienestiem. Viņam piesprieda divu gadu nosacītu cietumsodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!