Foto: Reuters/Scanpix

Uzbrukuma laikā Kijevas neatkarības laukumam otrdien gājis bojā pirmais protestētājs, kura līķis ticis panests garām žurnālistiem, vēsta Ukrainas tīmekļa ziņu vietne "Unian".

Pagaidām nav zināms, kāds ir bojāgājušā nāves cēlonis.

Vienlaikus tiek ziņots, ka Neatkarības laukuma apkārtnē manītas nezināmas personas ar snaipera ieročiem.

Kā ziņots, Ukrainas milicijas specvienības "Berkut" kaujiniekiem otrdien izdevies ielauzties Kijevas Neatkarības laukumā, kur atrodas opozīcijas aktīvistu galvenā nometne.

Miliči, virzoties no vairākām pusēm, sākuši izspiest ļaudis no laukuma, kamēr opozīcijas līderi no nometnē uzslietās skatuves turpina aicināt kārtības sargus pārtraukt vardarbību.

"Berkut" kaujinieki ļaužu atspiešanai izmanto ūdensmetējus.

Neskatoties uz agresīvo varasiestāžu taktiku, Neatkarības laukumā joprojām atrodas vairāki tūkstoši cilvēku.

Ukrainas opozīcijas partijas "Batkivščina" ("Tēvzeme") līderis Arsēnijs Jaceņuks aicinājis prezidentu Viktoru Janukoviču atsaukt drošības spēkus, kas sākuši uzbrukumu opozīcijas aktīvistu galvenajai nometnei.

"Nedodiet iespēju Ukrainai pārtapt asinīm nolietā valstī," uzstājoties no Neatkarības laukumā uzslietās skatuves, aicināja Jaceņuks.

Viņš pieprasīja atsaukt miliciju un izsludināt pamieru, norādot, ka tas ir priekšnoteikums, lai opozīcija ļaužu dzīvību vārdā piekristu turpmākām sarunām ar varasiestādēm.

"Aicinu Viktoru Janukoviču izsludināt pamieru līdz rītam. Tad mēs esam gatavi doties uz sarunām," piebilda Jaceņuks.

Viņš norādīja, ka milicijas īpašo uzdevumu vienības "Berkut" kaujiniekiem ir jāatiet vismaz 200 metri no opozīcijas aktīvistu pozīcijām.

Tikmēr milicija turpina skaļruņos skandēt aicinājumus sievietēm un bērniem nekavējoties pamest Neatkarības laukumu, kur esot uzsākta "pretterorisma operācija".

Vienā no Neatkarības laukuma flangiem turpina liesmot protestētāju uzslietās teltis.

Tikmēr Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) piedāvājusi savu starpniecību opozīcijas un varasiestāžu sarunu sarīkošanā.

Vardarbīgajās sadursmēs, kas otrdien uzliesmoja Kijevā, jau iepriekš gājušas bojā vismaz septiņas civilpersonas un divi miliči.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!