Foto: AP/Scanpix

Viena no sievietēm, kura Malaizijā aizturēta aizdomās par Ziemeļkorejas diktatora Kima Čenuna pusbrāļa slepkavību, domājusi, ka piedalās TV izjokošanas šovā, atsaucoties uz Indonēzijas amatpersonām, vēsta "The Guardian".

Kims Čennams, kurš savulaik tika uzskatīts par iespējamo sava tēva Kima Čenira pēcteci Ziemeļkorejas vadoņa krēslā, bet nu ja gadiem dzīvoja ārpus valsts, domājams, tika nāvējoši saindēts, kad 13. februārī atradās Kualalumpuras lidostā Malaizijā.

Policija uzskata, ka vīrieša sejā iesmidzināta indīga viela. Saistībā ar uzbrukumu līdz šim ir aizturētas divas sievietes un vīrietis, bet policija turpina meklēt citus iespējamos līdzdalībniekus.

Viena no arestētajām sievietēm – 25 gadus veca indonēziete Siti Aisjaha – domājusi, ka piedalās TV šovā ar cilvēku izjokošanu, nevis slepkavībā, piektdien paziņoja Indonēzijas policijas priekšnieks Tito Karnavians. Šādu informāciju viņš esot saņēmis no Malaizijas kolēģiem.

Siti kopā ar otru aizdomās turēto sievieti izspēlējusi triku, kura laikā viņām bijis jāpārliecina vīriešus aizvērt acis, un tad jāiesmidzina sejā ūdens. "Tādas darbības tika veiktas trīs vai četras reizes, viņām par to bija iedoti daži dolāri," pastāstīja Karnavians.

Taču, izjokojot pēdējo vīrieti, kurš bija Kims Čennams, aerosolā bijusi iepildīta indīga viela, atzīmē policijas priekšnieks. "Viņa nezināja, ka tas ir iespējamo ārvalstu aģentu sarīkots slepkavības mēģinājums," paskaidro Karnavians.

Siti ģimene savukārt ir paziņojusi, ka ir šokēta dzirdēt par meitas iesaisti šajā lietā, norādot, ka viņa ir māte, kas uz Malaiziju devusies strādāt. Arestētais vīrietis ir viņas 26 gadus vecais malaiziešu draugs.

Indonēzijas policijas paziņojums, kura pamatotību pagaidām nav apstiprinājuši citi avoti, izskan laikā, kad starp Malaiziju un Ziemeļkoreju izcēlies diplomātisks strīds. Ziemeļkoreja vēlas, lai Kima ķermenis tiktu atdots tai.

Piektdien vakarā Ziemeļkorejas vēstnieks Malaizijā paziņoja, ka Phenjana neatzīs Malaizijā veiktās līķa autopsijas rezultātus un pieprasīja nekavējoties atdot mirušo.

Vēstnieks Kangs Čols apvainoja Malaiziju, ka to ietekmē tādi Ziemeļkorejai naidīgi spēki kā Dienvidkoreja, un uzsvēra, ka autopsijas veikšana ir cilvēktiesību pārkāpums.

Malaizijas premjera vietnieks Ahmads Zahids Hamidi paskaidroja, ka ķermenis tiks atdots tikai pēc tam, kad tiks pabeigta līķa izmeklēšana.

Malaizija ir viena no retajām pasaules valstīm, kurai ir normālas attiecības ar Phenjanu un kuras iedzīvotāji uz Ziemeļkoreju var ceļot bez vīzas, atzīmē "The Guardian".

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru LETA, jau vēstīja, ka Kims Čennams kādu laiku tika uzskatīts par tēva Kima Čenira potenciālo amata mantinieku, tomēr pēc skandāla, kas izcēlās, Kimam Čennamam 2001. gadā mēģinot ar viltotiem dokumentiem ieceļot Japānā, lai tur apmeklētu "Disnejlendu", viņš tēva labvēlību zaudēja.

Kopš tā laika viņš dzīvojis ārpus valsts, pamatā Ķīnai piederošajā Makao.

Pēc Kima Čenira nāves 2011. gada decembrī par Ziemeļkorejas diktatoru kļuva Kims Čenuns.

Kims Čennams bija pazīstams kā reformu aizstāvis. Reiz kādam Japānas laikrakstam viņš sacīja, ka neatbalsta varas mantošanu pa dinastijas līniju.

Kima lieta ir pirmais tik prominenta ziemeļkorejieša nāves gadījums kopš 2013. gada decembra, kad Ziemeļkorejā ar nāvi tika sodīts diktatora tēvocis Čans Sonthēks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!