Foto: AFP/Scanpix

Ja aizdomas, ka Sīrijā izmantoti ķīmiskie ieroči, apstiprināsies, Francija centīsies panākt tādu reakciju, kas ietver spēka pielietošanu, ceturtdien brīdināja Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss.

"Ja tas tiks pierādīts, Francija uzskata, ka ir jābūt reakcijai, reakcijai, kas varētu būt reakcija ar spēku," telekanālam "BFM-TV" skaidroja ministrs. "Pastāv iespējas reakcijai."

Lai gan vēl jūnijā Fabiuss pieļāva militāra spēka pielietošanu pret ķīmisko ieroču rūpnīcām, ceturtdien viņš uzsvēra, ka karavīru nosūtīšana uz nemieru plosīto valsti nav iespējama.

Ja aizdomas, ka trešdien Damaskas pievārtē pieredzētajā uzbrukumā tikuši pielietoti ķīmiskie ieroči apstiprināsies, "es uzskatu, ka mēs nevarēsim izteikt bez to pušu reakcijas, kuras tic starptautiskajai likumībai," ceturtdien skaidroja ministrs. "Ja [ANO] Drošības padome nevar pieņemt lēmumu, tobrīd lēmums jāpieņem citā veidā. Kā? Plašāk es neklāstīšu."

Jau ziņots, ka Sīrijas lielākā opozīcijas organizācija apsūdz Damaskas režīmu, ka tas trešdien uzbrukumā nemiernieku apvidiem Damaskas pievārtē izmantojis ķīmiskos ieročus. "Slaktiņā" nogalināti vairāk nekā 1300 cilvēku, apgalvo opozicionāri.

Saistībā ar ziņojumiem par ķīmisko ieroču pielietošanu uzbrukumā Sīrijā uz sanāksmi trešdien pulcējās ANO Drošības padome, norādot, ka ir jānoskaidro, kas īsti trešdien noticis Damaskas pievārtē.

Vienlaikus gan Drošības padome neuzlika par pienākumu ANO inspektoriem, kas šobrīd atrodas Sīrijā, veikt izmeklēšanu.

Diplomāti norāda, ka padome nav spējusi pieņemt oficiālu paziņojumu, jo pret to iebildusi Krievija un Ķīna.

"Krieviem ir jāuzņemas sava atbildība," norādīja Fabiuss.

Sīrijas aktīvistu izplatītajā videomateriālā, par kura autentiskumu nav iespējams pārliecināties, redzams, kā ārsti sniedz palīdzību smokošiem bērniem, kā arī pārpildītas slimnīcas.

Uz zemes guļ vairāki desmiti cilvēku, viņu vidū ir daudzi bērni. Vairāki cilvēki apsegti ar baltiem palagiem, redzams aktīvistu izplatītajā video.

Damaskas valdība noraida apsūdzības par it kā notikušo uzbrukumu ar ķīmisko ieroču pielietošanu, kam turklāt nav arī saņemts neatkarīgs apstiprinājums.

Sīrijas valdība skaidro, ka opozīcija ar šiem paziņojumiem nākusi klajā, lai traucētu ANO inspektoriem, kas tieši patlaban atrodas Sīrijā, lai izmeklētu agrākās apsūdzības par ķīmisko ieroču izmantošanu.

Pēc Londonā bāzētās sīriešu aktīvistu organizācijas "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) apkopotās informācijas, trešdienas uzbrukumā Damaskas apkaimē nogalināti vismaz simt cilvēki un mirušo skaits turpina augt. Tikmēr Sīrijas Nacionālās padomes pārstāvis Georgs Sabra žurnālistiem Stambulā paziņojis, ka upuru skaits jau pārsniedzis 1300.

Sabra piebilda, ka šis uzbrukums bijis "žēlastības dūriens, kas nogalinājis visas cerības uz politisku risinājumu Sīrijā".

SOHR pagaidām gan nekomentē izskanējušās ziņas, ka uzbrukumā izmantoti ķīmiskie ieroči, taču vietējie aktīvisti ziņo, ka cilvēki mirstot no indīgo gāzu ieelpošanas.

Režīma spēki intensīvi bombardē Damaskas reģionu, no kura armija cenšas padzīt nemiernieku kaujiniekus, taču varasiestādes noliedz, ka uzbrukumā tiktu izmantoti ķīmiskie ieroči.

"Ziņas par ķīmisko ieroču izmantošanu Gutā ir pilnīgi nepatiesas," norāda oficiālā ziņu aģentūra SANA. "Tas ir mēģinājums neļaut ANO izmeklēšanas komisijai pildīt tās misiju."

Atbilstoši ANO datiem Sīrijas konfliktā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 100 000 cilvēku, bet vardarbības dēļ bēgļu gaitās devušies 7,8 miljoni cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!