Foto: AP/Scanpix

Vācijas izlūkdienests uzskata, ka aiz 21.augustā Damaskas pievārtē notikušā ķīmisko ieroču uzbrukuma stāv Sīrijas režīms, tomēr uzbrukumā bijis tik liels upuru skaits, iespējams, tāpēc, ka dozēšanā pieļauta "kļūda", vēsta vācu žurnāla "Spiegel" tīmekļa versija.

Izdevums atsaucas uz slepeno ziņojumu, ko Bundestāga deputātiem sniedzis Vācijas ārējā izlūkošanas dienesta BND direktors Gerhards Šindlers.

Viņš sacījis, ka 21.augusta uzbrukums, kā šķiet, izvērsts no Sīrijas valdības spēku pozīcijām, tomēr pilnībā tas nav pierādīts.

BND priekšnieks arī skaidroja, ka Sīrijas armijai ir gan tādas vielas kā zarīna gāze, gan arī tehniskas iespējas to izšaut, izmantojot 107 milimetru kalibra raķetes. Nemierniekiem šādu iespēju neesot, sacīja Šindlers.

Tomēr lielais bojāgājušo skaits - atbilstoši ASV datiem tie ir 1429 cilvēki - ir izskaidrojams ar iespējamo kļūdu dozēšanā.

Citos šogad Sīrijā notikušos uzbrukumos, kur atbilstoši apsūdzībām arī esot pielietoti ķīmiskie ieroči, "indīgās gāzes sajaukums ticis spēcīgi atšķaidīts, kas ir izskaidrojums tam, kāpēc šajos incidentos bijis krietni mazāk bojāgājušo", norādīja izlūkdienesta vadītājs.

30 minūšu ilgās prezentācijas gaitā Šindlers arī minējis, ka BND esot pārtvēris Libānas šiītu kustības "Hizbollah" - grupējuma, kas ir tuvs Damaskas sabiedrotais, - augsta ranga amatpersonas un Irānas diplomāta telefonsarunu.

"Hizbollah" amatpersona 21.augusta ķīmisko ieroču uzbrukumā vainojis Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu un sacījis, ka līderim "uzdevuši nervi" un ka viņš pieļāvis "nopietnu kļūdu", dodot rīkojumu par ķīmisko ieroču pielietošanu.

Laikā, kad Vašingtona un Parīze cenšas panākt plašāku atbalstu militārai intervencei Sīrijā, šīs atklāsmes varētu ietekmēt debates šajā jautājumā, norāda "Spiegel".

Sīrijas valdība skaidro, ka ķīmiskos ieročus Damaskas apkaimē 21.augustā ir pielietojuši paši nemiernieki, lai, uzbrukumā melīgi apsūdzot valdību, panāktu rietumvalstu iesaistīšanos karā. Opozicionāri arī cenšas nepieļaut, ka ANO inspektori izmeklē agrāk notikušos incidentus, piemēram 19.martā Han al Asalā, Alepo provincē, kur ķīmiskos ieročus pielietojuši opozicionāri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!