Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Totalitārās Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns svētdien ieradies Singapūrā, kur 12. jūnijā ieplānota vēsturiskā tikšanās ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Foto ar Kimu pēc ierašanās tviterī publicējis Singapūras ārlietu ministrs Vivians Balakrišans.

Dažas stundas pēc tam Singapūrā ielidojis arī ASV prezidents Donalds Tramps.

Trampa un Kima tikšanās paredzēta otrdien kūrorta salā Sentosā. Tā būs pirmā reize, kad Ziemeļkorejas vadonis tiksies ar amatā esošu ASV prezidentu. Tramps šo tikšanos ir raksturojis kā vienreizēju iespēju mieram.

Vašingtona cer, ka samits aizsāks Ziemeļkorejas denuklearizāciju.

Pēdējo 18 mēnešu laikā Kimam un Trampam bija trauksmainas attiecības, ar apvainojumiem, kara draudiem un pēkšņu taktikas maiņu, sākot sarunas par kopīgu tikšanos.

Ziemeļkorejas attiecības ar ASV un kaimiņvalstīm strauji sāka mainīties pirms vairākiem mēnešiem. Ziemeļkoreja piedalījās olimpiskajās spēlēs Dienvidkorejā un Kims Čenuns tikās ar Dienvidkorejas prezidentu Mūnu Džēinu.

Aprīlī Kims Čenuns paziņoja par savas valsts gatavību atteikties no kodolprogrammas, kuras dēļ Ziemeļkoreja ir pakļauta smagām ekonomiskām sankcijām.

Martā Tramps pārsteidza pasauli, pieņemot ar Seulas starpniecību piegādātu Kima ielūgumu uz personisku tikšanos ar ASV prezidentu. Samita gatavošana gan nav bijusi gluda, Trampam vienubrīd tikšanos atsaucot, taču tad atkal panākta vienošanās to turpināt.

ASV vēlas, lai Ziemeļkoreja atbrīvojas no kodolieročiem un lai tas būtu starptautiski pārbaudāms, tikai tad varēs runāt par sankciju atvieglošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!