Foto: Reuters/Scanpix

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns nosūtīs uz Krieviju savu īpašo sūtni, atsaucoties uz izolētās valsts medijiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Phenjanas oficiālā ziņu aģentūra KCNA neprecizē, kāds ir valdošās partijas amatpersonas Čoi Rjonhē (attēlā pa kreisi) ceļojuma iemesls un kad tieši viņš dosies ceļā.

Paziņojums par sūtņa vizīti uz Krieviju, kas Padomju Savienības laikā bija Phenjanas cieša sabiedrotā un nodrošināja Ziemeļkoreju kā ar ekonomisko palīdzību, tā ar raķešu tehnoloģijām, izskanējis laikā, kad ANO Ģenerālā asambleja drīzumā varētu izskatīt Eiropas Savienības (ES) un Japānas izstrādāto rezolūciju, kas nosoda cilvēktiesību pārkāpumus totalitārajā Ziemeļkorejā.

Phenjanas attiecības ar savu pēdējo gadu lielāko labvēli - Ķīnu - ir pasliktinājušās pēc pagājušajā gadā notikušā Ziemeļkorejas kodolizmēģinājuma un draudiem uzbrukt Dienvidkorejai un ASV. Pekina pēc Ziemeļkorejas provokatīvās rīcības distancējās no Phenjanas.

Ziemeļkoreja arī ir izstājusies no sešu dalībnieku sarunām par kodolatbruņošanos. Sarunās piedalījās abas Korejas pussalas valstis, Ķīna, Krievija, Japāna un ASV.  

Tiek uzskatīts, ka Čoi ir viens no tuvākajiem Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna sabiedrotajiem. Pagājušajā gadā viņš kā Kima īpašais sūtnis Pekinā tikās ar Ķīnas prezidentu. Čoi arī bija delegācijā, kas šogad oktobrī piedalījās augsta līmeņa sarunās Dienvidkorejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!