Foto: Reuters/Scanpix

Ziemeļkorejas vadonis Kims Čenuns paziņojis, ka valsts nesenie raķešu izmēģinājumi apliecina Ziemeļkorejas spēju uzbrukt ASV interesēm, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kims Čenuns ar šo paziņojumu nācis klajā trešdien pēc diviem raķešu "Hwasong-10" (starptautiski pazīstamas kā "Musudan") testiem. ASV un Dienvidkoreja paziņoja, ka pirmais izmēģinājums izgāzās, bet otrā raķete sasniedz 1000 kilometru augstumu.

Foto: Reuters/Scanpix

"Mums ir pārliecinošas spējas vispārīgi un praktiski uzbrukt amerikāņiem Klusā okeāna teātrī," paziņojis Kims, kurš pats personīgi vienmēr uzraugot raķešu testus. Kims pēdējos izmēģinājumus arī nosauca par "lielu notikumu".

Raķetes izmēģinājums bijis veiksmīgs un tā nav ielidojusi citu valstu teritorijā, vēsta Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra KCNA.

Foto: Reuters/Scanpix

Tiek uzskatīts, ka "Musudan" darbības rādiuss ir līdz 4000 kilometru, kas ir pietiekami, lai sasniegtu ASV teritoriju un militārās bāzes Klusā okeāna salā Guamā. Tiesa, raķete nekad nav pilnībā izmēģināta, vai tā spēj šo attālumu pārvarēt. Pēdējo mēnešu laikā četri palaišanas testi beidzās ar izgāšanos, atgādina BBC.

Ziemeļkorejas raķešu izmēģinājumus, saucot tos par rupjiem starptautisko saistību pārkāpumiem, jau nosodījusi ANO Drošības padome. Pret Phenjanu jau ir spēkā ANO sankcijas tās kodolizmēģinājumu dēļ. ANO rezolūcija aizliedz Ziemeļkorejai izmantot ballistisko raķešu tehnoloģijas.

Dienvidkoreja nav oficiāli komentējusi, vai pēdējo sava kaimiņa raķešu testu uzskata par veiksmīgu. Taču valsts finansētā Zinātnes un tehnoloģiju politikas institūta pētnieki norāda, ka tāds tas ir. "Neviena cita Ziemeļkorejas palaistā raķete nekad nav lidojusi tik augstu," aģentūra AP citē institūta pārstāvi Lī Čongenu.

Raķetes izmēģinājums parādīja "noteiktu spēju līmeni" un var novest pie turpmākas Ziemeļkorejas ballistisko raķešu spēju stiprināšanas, paziņoja Japāna. Savukārt ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters atzina, ka viena no raķetēm "lidoja ilgi".

Atgādinām, ka janvārī Ziemeļkoreja veica savu ceturto kodolizmēģinājumu. Tomēr nav skaidrs, vai Phenjana spēj izgatavot pietiekami mazu kodolgalviņu, kas būtu izmantojama raķetes kaujas galviņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!