Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns ir gatavs dialogam ar Japānu "jebkurā laikā", svētdien paziņojis Dienvidkorejas prezidenta birojs.

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns piektdien demilitarizētajā zonā starp abām Korejas pussalas valstīm tikās ar Dienvidkorejas prezidentu Munu Džēinu. Muna un Kima tikšanās ir trešais samits starp Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas vadītājiem kopš Korejas kara beigām 1953. gadā.

Drīzumā Ziemeļkorejas līderim plānota tikšanās ar ASV prezidentu Donaldu Trampu. Japāna, kas ir ASV sabiedrotā Āzijā un tradicionāli ieņēmusi stingru nostāju attiecībā uz sarunām ar Ziemeļkoreju, šajos diplomātiskajos centienos pagaidām atstāta malā.

Japānas premjerministrs Sindzo Abe iepriekš bija informējis Seulu, ka vēlētos iesaistīties sarunās ar Ziemeļkoreju, ko Muns piektdien darīja zināmu Kimam.

"Prezidents Muns sacīja Kimam, ka premjerministrs Abe vēlas sarunas ar Ziemeļkoreju (..) un normalizēt attiecības starp Ziemeļkoreju un Japānu," paziņoja Muna preses sekretārs. "Un Kims sacīja, ka Ziemeļkoreja ir gatava runāt ar Japānu jebkurā laikā," atklāja Muna pārstāvis, piebilstot, ka Muns svētdienas rītā telefonsarunā informējis Abi par Kima atbildi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!