Foto: AP/Scanpix / LETA

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns piektdien, tiekoties ar Dienvidkorejas prezidentu Munu Džēinu, apliecināja gatavību atteikties no Ziemeļkorejas kodolprogrammas, teikts samita noslēguma paziņojumā.

"Nav iemesla, kādēļ mums vajadzētu vienam ar otru cīnīties, - mēs esam viena nācija," samitā paziņojis Ziemeļkorejas līderis.Abas valstis jau šogad centīsies noslēgt miera līgumu, ar kuru oficiāli tiktu izbeigts Korejas karš, teikts abu valstu kopīgi izstrādātajā samita noslēguma paziņojumā.

Muns rudenī plāno doties uz Ziemeļkorejas galvaspilsētu, lai otro reizi tiktos ar Kimu, un abas valstis mēģinās panākt tikšanos ar ASV un, iespējams, arī Ķīnu, lai noslēgtu pastāvīgu mieru. Ziemeļkoreja un Dienvidkoreja 15.augustā arī noorganizēs Korejas karā šķirto ģimeņu tikšanos, vienojušies abu valstu līderi.Korejas karš, kas ilga no 1950. līdz 1953.gadam, izšķīra tūkstošiem ģimeņu, un daudzos gadījumos cilvēki pat nezina, vai viņu tuvinieki ir dzīvi.

Pēc tikšanās noslēguma paziņojuma, kurā deklarēts, ka "Korejas pussalā kara vairs nebūs", abi līderi apskāvās. Jau vēstīts, ka šodien demilitarizētajā zonā starp abām Korejas pussalas valstīm piektdien notika Kima un Muna tikšanās, kas ir trešais samits starp Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas vadītājiem kopš Korejas kara beigām 1953.gadā.

Kims solīja, ka samitā panāktās vienošanās tiks īstenotas dzīvē. Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas līderi cieši sadarbosies, lai nodrošinātu, ka viņi "neatkārto nelaimīgo vēsturi, kurā agrākās Koreju vienošanās izčūkstēja pēc parakstīšanas," paziņoja Kims. "Ceļā var būt negācijas, grūtības un vilšanās (..), bet uzvaru nav iespējams iegūt bez sāpēm," viņš piebilda.

Ziemeļkorejas līderis norādīja, ka demilitarizētā zona bija "sirdi plosošas sašķeltības simbols", bet, ja tas kļūs par "miera simbolu, Ziemeļi un Dienvidi, kam ir vienas asinis, viena valoda, viena vēsture un viena kultūra, atkal kļūs par vienu, un tauta visās paaudzēs baudīs pārticību". Kims un Muns arī vienojušos par valstu kopīgu piedalīšanos starptautiskos sporta pasākumos, piemēram, šī gada Āzijas Spēlēs.

ASV prezidents Donalds Tramps Koreju līderu tikšanos nodēvējis par vēsturisku, taču brīdināja, ka tālāko "parādīs tikai laiks". "Pēc trakota raķešu šaušanas un kodolizmēģinājuma gada šobrīd notiek vēsturiska tikšanās starp Ziemeļiem un Dienvidkoreju," tviterī raksta Tramps. "Notiek labas lietas, taču tikai laiks rādīs." "Korejas karš beigsies! Savienotajām Valstīm un visiem tās dižajiem cilvēkiem ir jābūt lepniem par šobrīd Korejā notiekošo!" tvīto Tramps.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs tikšanos nodevēja par iedrošinošu, taču brīdināja, ka priekšā gaidāmi jauni izaicinājumi. "Šis ir pirmais solis, tas ir iedrošinošs, taču mums ir jāsaprot, ka mums priekšā vēl ir daudz smaga darba," NATO ārlietu ministru sanāksmē Briselē paziņoja Stoltenbergs. Savukārt Japānas premjerministrs Sindzo Abe mudināja Ziemeļkoreju spert konkrētus soļus kodolatbruņošanās un citu jautājumu atrisināšanas virzienā.

Tikmēr Ķīna uzslavēja abu līderu drosmi rīkot vēsturisko tikšanos. "Mēs aplaudējam Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas līderiem par šī vēsturiskā soļa speršanu. Mēs atzinīgi vērtējam politisko lēmumu un viņu izrādīto drosmi," paziņoja Ķīnas Ārlietu ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!