Foto: Reuters/Scanpix

Ķīna ir izvietojusi "zeme-gaiss" tipa raķešu sistēmu vienā no strīda salām Dienvidķīnas jūrā, otrdien ziņoja ASV telekanāls "Fox News" un trešdien apstiprināja Taivānas Aizsardzības ministrija.

Civilas firmas "ImageSat International" satelīta attēli liecina, ka Paraselu arhipelāga lielākajā salā Vudija salā ir atvestas divas baterijas ar astoņiem raķešu palaidējiem un radaru sistēmu.

Satelīta attēlos redzama pretgaisa aizsardzības sistēma "HQ-9", kuras darbības rādiuss ir 200 kilometri. Šī raķešu sistēma tika izvietota pludmalē laikā no 3. februāra līdz 14. februārim.

"Ieinteresētajām pusēm būtu kopīgi jāsadarbojas, lai saglabātu mieru un stabilitāti Dienvidķīnas reģionā," paziņoja Taivānas Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis, piebilstot, ka valstīm vajadzētu izvairīties no vienpusējiem soļiem, kas varētu pastiprināt spriedzi.

Paraselu salas pārvalda Ķīna, bet uz tām pretendē arī Taivāna un Vjetnama. Ķīna šo arhipelāgu sagrāba 1974. gadā, sakaujot ASV atbalstītās Dienvidvjetnamas karaspēku.

Pekina pretendē gandrīz uz visiem Dienvidķīnas jūras ūdeņiem, kas, kā tiek uzskatīts, slēpj bagātīgas naftas un dabasgāzes iegulas. Ķīnai par šīm teritorijām ir domstarpības ar četrām valstīm Āzijas dienvidaustrumos.

Janvārī ASV karakuģis iebrauca ūdeņos ap Paraselu salām, un Ķīna asi reaģēja, nosaucot to par "tīšu provokāciju".

ASV prezidents Baraks Obama šonedēļ Kalifornijā tikās ar 10 Dienvidaustrumumāzijas valstu līderiem un pārstāvjiem. Šajā sanāksmē tika izteikti aicinājumi stiprināt drošību jūrā un atturēties no provokācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!