Foto: Reuters/Scanpix

Maskava un Pekina noslēgušas aptuveni divu miljardu ASV dolāru vērtu līgumu par 24 Krievijā ražoto iznīcinātāju "Su-35" piegādi Ķīnai. Šī esot pirmā reize, kad kāda cita valsts iegādājas šos iznīcinātājus.

"Rostec" pārstāvis aģentūrai AFP apstiprināja, ka līgums ir noslēgts, bet atteicās sniegt komentārus par līguma summu un piegādes termiņu. Publiski izskanējušie divi miljardi ASV dolāru ir ekspertu aptuveni aplēstā darījuma vērtība.

Sarunas, kas noveda pie šī darījuma noslēgšanas, risinājušās trīs gadus, un Ķīnas mediji potenciālo pasūtījumu pieminēja jau 2013. gadā.

Aukstā kara sāncenses Maskava un Pekina šobrīd ir stiprinājušas savu savstarpējo sadarbību, kam šis līgums ir vēl viens apstiprinājums. Turklāt darījums Krievijai palīdzēs cīnīties ar ekonomikas lejupslīdi, kas seko zemajām naftas cenām un Rietumvalstu noteiktajām sankcijām.

"Rostec" novembra sākumā ziņoja, ka sarunas par "Su-35" pārdošanu tiekot vestas arī ar Apvienotajiem Arābu Emirātiem.

"Su-35" ir ceturtās paaudzes plaša pielietojuma kara lidmašīna, kura pirmoreiz tika izmēģināta 2007. gadā. Tā esot spējīga pacelt gaisā līdz pat astoņām tonnām munīcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!